Stekta sillflundror med sötsur ättikssky

Stekta sillflundror med sötsur ättikssky 

Stekt sill är bara för gott för att vara sant. Synd bara att man inte gör det oftare. Stekt sill fick jag ganska ofta som barn och det hörde till mina absoluta favoriter. Men det är först på senare år som jag börjat ta upp traditionen på allvar igen. Utgångspunkten är att göra precis som mamma gjorde och hennes stekta sill minns jag. Det speciella var den här skånska sötsura ättiksskyn som knöt ihop alla smaker. Lite grand som sweet chilisås i Thailändska rätter. Alla jag har bjudit det på blev överaskade över hur gott det är.

Jag har provat mig fram rätt många gånger nu och beslutat mig för att inte ha med ägg i paneringen. Dels behövs det inte, det räcker med att pensla med vatten så att paneringen fastnar. Dessutom tycker jag att sill gärna får vara lite fläckvis bränd i stekpannan. Det ger en smak som liknar sotad sill. Bränt ägg däremot smakar inte gott. Men det gäller förstås att hålla koll på värmen så att flundrorna bara blir lite svarta utan att ha förkolnat. Medelvärme blir bäst.

En annan sak som är gott med stekt sill är att lägga in överbliven sill i ättikslag. Detta brukar höra till favoriterna vid sillbordet och många som inte gillar inlagd sill brukar äta inlagd stekt sill med förtjusning. Recept på stekt sill i ättiksinläggning

Ladda ner receptet på stekta sillflundror

 
Ättikssky

2-3 personer

Ingredienser
500g sillfilé
salt
vitpeppar
persilja
vetemjöl
ströbröd
ev. pankomjöl
ättika 24%
socker

Sill
Klipp bort ryggfenan på filéerna

Salta och peppra insidan på filéerna. Sillen skall vara salt men salta med lite känsla så att det inte blir för salt. Ett bra sätt är att salta från ca en halv meters höjd.

Lägg rejält med persilja på insidan av en filé och lägg på en annan så att insidorna möts.

Pensla skinnet med vatten.

Salta och peppra även utsidorna på sillarna.

Panera genom att först rulla flundrorna i vetemjöl, klappa av överskott av mjöl och rulla sedan i ströbröd (jag brukar blanda i lite panko, som är ett grövre ströbröd, i ströbrödet).

Smält 100 g smör i en stekpanna och vänta tills det börjar brynas.

Sänk till medelvärme

Lägg i sillarna, inte allt för tätt (blir svårt att vända dem då).

Se till att det puttrar och skummar kring sillarna.

Vänd när sillarna fått fin färg efter ett par minuter

Tillsätt mer smör om stekpannan blir torr i botten och inför varje ny omgång att steka.

Ta upp sillarna när de känns genomstekta.

Sötsur ättikssky
Stekskyn från sillen

25 g smör

2 msk socker

2 dl vatten

4 tsk ättika 24%

4 krm salt

Smält 25 g smör i stekpannan med kvarvarande sky. Tillsätt 2 msk socker till stekskyn och värm tills det smälter och börjar få lite färg. Här kan det ev. börja ryka något.

Slå genast på 2 dl vatten (akta för stänk!) och vispa snabbt tills att sockret löst sig

Tillsätt 4 tsk ättika 24% och 4 krm salt.

Koka ihop några minuter tills att skyn börjar bli lite simmig.

Sila

 

Servera flundrorna med kokt potatis eller hemgjort potatismos, ättikssky och lättkokta ärtor.

 

myTaste.se

14 okt 2019