Stollen - Tysk fruktkaka till jul
Stollen - Tysk fruktkaka till jul
Dags att införliva lite Tysk jultradition till den Svenska jultraditionen. Smakerna är typiskt juliga med kryddor som kanel, nejlika och kardemumma. Den här kakan får dock en särskilt komplex smak genom alla torkade frukter, en rejäl slurk mörk rom samt bittermandel. Passar till de flesta sammanhang; dessert med vispgrädde, till kaffet eller till julbordet.
Frukt- och kryddmix samt färdigjäst deg
Fruktblandning
150 ml mörk rom
100 g torkad aprikos
75 g cocktailbär
50 g korinter
75 g suckat
75 g torkade tranbär
75 g dadlar kan bytas mot t.ex aprikos
75 g fikon kan bytas mot t.ex aprikos
1 apelsin, zest (rivet skal, yttersta färgade delen)
1 citron, zest (rivet skal, yttersta färgade delen)
50g hasselnötter, hackade
50 g sötmandel, hackad
1 vaniljstång
1/2 krm bittermandelolja eller 1 msk Amaretto
2 tsk muskotblomma finmortlad
Kryddmix
1 tsk anis, mortlad
1 tsk ingefära
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk koriander, malen
1 tsk kryddnejlika
Deg
500 g vetemjöl
150 g strösocker
250 g grekisk yoghurt 7-10%
50 g jäst för söt deg
2 krm salt
200 g rumstempererat smör
Valfritt:
100 g mandelmassa
Hacka de torkade frukterna och nötterna och mandlarna till önskad storlek. Rör ihop fruktblandningen och låt den stå 4 timmar. Vaniljstången delar man på längden och skrapar ur de svarta fröna med en kniv. Lägg både stången och fröna i fruktblandningen och rör om.
Efter att fruktblandningen stått ca 2 timmar; tillsätt kryddmixen och rör om.
Rör därefter ihop degen och knåda ett par minuter. Låt jäsa i en bunke täckt med en handduk på ett varmt ställe i 2 timmar så att den svällt till dubbel storlek. Själv brukar jag hetta upp en platta på spisen och sedan stänga av värmen. Därefter ställer jag bunken bredvid den varma plattan, men inte på förstås. Då får man en lagom varm miljö för jäsningen.
När degen jäst klart blandar och knådar man i fruktblandningen, efter att ha tagit bort vaniljstången, och formar till en smal limpa på en plåt.
Valfritt: 100g mandelmassa rullas till tre-fyra tunna strängar som trycks in i degen när den ligger på plåten. Snygga därefter till degen igen så att det blir en fin limpa.
Grädda i 170° till 91° innertemp. Ca 50 minuter.
Tag ut och pensla med skirat smör.
Låt svalna och skär upp i bitar. Kakan kan avnjutas direkt men vanligtvis låter man den mogna en vecka till en månad i kylen. Vira då in den i plastfolie och sedan aluminiumfolie så att det blir riktigt tätt och lägg in i kylen. Tag ut den och låt den bli rumstempererad före serveringen. Man kan även värma den en kort stund på 100° i ugnen så att den blir fingervarm.
Servera som dessert med vispgrädde, som fikabröd eller som sött och kryddigt inslag till julmaten.
Andra inlägg
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)
- Äkta dansk currysill