Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)

Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)
Jag har testat att göra pulled pork ett par gånger efter recept men fastnade inte riktigt även om smaken var god. Tyckte det var synd att slita sönder så fantastiskt fint kött med gafflar och äta som hamburgare. Inspirerad av pulled pork köpte jag en dag 1 kg fläskkarré som var tänkt som ett långkok. Men jag ville också få med den djupa smaken och färgen av grillat kött. Jag begränsade tiden i ugn till tre-fyra timmar för att köttet skulle vara så mört som möjligt utan att det faller i sär. Med en egen asieninspirerad kryddning i pulled pork stil blev resultatet bättre än förväntat. En särskild detalj var kombinationen av mexikansk smakflora med färsk salvia. En av mina större lyckträffar. Om man ändå vill servera rätten som pulled pork låter man köttet stå i ugnen 1-2 timmar till tills köttet går lätt att slita isär med ett par gafflar.  

Ladda ner receptet här

1 kg fläskkarré
1 pkt bacon
matolja
2 tsk salt
1 morot, skalad och halverad
3 lagerblad
1 bit färsk ingefära, skalad och skivad (stor ungefär som tre valnötter)
1 tsk sellerisalt (köp här: Sellerisalt eller ersätt med Herbamare eller byt mot 1/2 tsk salt)
8 kryddpepparkorn
1 gul lök, halverad
3-6 piri-piri chili, färska och skurna på längden
8 vitlöksklyftor, skalade och tillplattade med ett knivblad
1/2 lime, skuren i 4 klyftor
svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
2 tsk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk japansk soya (Kikkoman). INTE kinesisk, som är för mörk i färg och smak.
4 tsk socker
20 färska salviablad

Värm ugnen till 250° med grillvärme påslagen.

Dela köttet i tre lika stora bitar

Slå olja i botten på en ugnsfast gryta (gärna gjutjärn)/ugnsform och lägg i baconskivorna isärtagna.

Pensla köttet med olja.

Salta runtom med 2 tsk salt

Ställ in ganska högt i ugnen utan lock

Grilla tills ovansidan fått fin färg, 30-40 minuter.

Under tiden kan man skära grönsaker och blanda ihop kryddorna.

Ta ut grytan och lägg upp köttet på ett fat.

Lägg/häll i övriga ingredienser i grytan, utom salviabladen, och rör om.

Lägg tillbaka köttet och sätt på locket.

Sänk värmen i ugnen till 125° och ställ in grytan i mitten av ugnen.

Låt stå 3 timmar i ugnen.

Ta ut grytan, rör ner salviabladen i spadet och låt stå ett tag.

 

Servera med ris, pasta, nudlar eller annat favorittillbehör.

 

 

myTaste.se

24 Oct 2019