Janssons frestelse special

Janssons frestelse special

Denna klassiker är lite som köttbullar, alla gör den på sitt vis och ingen är den andre lik. Jag har hämtat inspiration från både mamma och olika källor på nätet, samt min matlagningskollega Gustaf. Målsättningen var att få en smakrikare Jansson än vanligt. På grund av den kraftiga och fylliga smaken är den inte tänkt att ätas som ensam rätt utan snarare som buffémat vid t.ex julbordet. Utmärkande för det här receptet är att det är mer ansjovis än vanligt (äkta ansjovis förstås, inte ansjoviskryddad sill). En annan sak är den stora mängden lök som fått steka 25-30 minuter. Detta ger mycket smak och en del sötma att balansera mot ansjovisens sälta.

3 medelstora gula lökar (400 g)
800 g mjölig potatis, gärna King Edward
2 stora burkar ansjovisfiléer, inklusive spadet (absolut inte ansjoviskryddad sill)
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt (kan ökas till 1 tsk för den som är salttolerant)
1 tsk vitpeppar
50 g smör till löken
Ev. några tunna skivor smör ovanpå frestelsen
2 msk ströbröd

Sätt ugnen på 175° (varmluftsugn 160°)

Skär löken i strimlor och fräs den med smör i en stekpanna på ganska svag värme 25-30 minuter tills den blivit mjuk och börjat karamellisera. Rör om emellanåt. Den skall ha krympt rejält och fått färg. Se till att den inte blir vidbränd.

Skala potatis och skär den i centimetertjocka stavar, eller tunna strimlor om man så vill.

Blanda potatis, lök, och ansjovis i en lagom stor ugnsfast form. Se till att ansjovisen och löken fördelas jämnt. Gör man en stor sats kan det vara smidigare att varva ingredienserna.

Blanda grädde, mjölk, vitpeppar, salt och ansjovisspad. Rör om så att saltet löser sig. Häll gräddblandningen över potatisblandningen. Se till att det finns ett par cm kvar från gräddblandningen till kanten så att den inte bubblar över. Det kan vara bra att ha en plåt under om det ändå skulle ske.

Hyvla ev. på några tunna smörskivor med en osthyvel och strössla över ett jämnt lager med ströbröd.

Grädda i mitten av ugnen i 175° (varmluftsugn 160°) i 1 timme och 15 minuter (längre om man gör en stor sats eller använder fast potatis). Stick i potatisen för att känna att den blivit mjuk. Täck med aluminiumfolie om frestelsen börjar ta för mycket färg.

Låt gärna frestelsen svalna lite innan serveringen så blir den krämigare. Värm inte i mikron för då skär sig grädden och frestelsen blir flottig.

myTaste.se

25 Dec 2020