Drycker

Pers glögg
Den här glöggen har sitt ursprung från min arbetsplats på 80-talet där man hade god tillgång till 95% sprit. Vanligt brännvin går dock lika bra. Jag ändrade receptet efter egen smak och har justerat receptet många gånger sedan dess.

Det som gör den här glöggen så smakrik är att man först gör ett spritextrakt av kryddorna. Andra glöggrecept där man häller en påse glöggkryddor i en panna med varmt vin kommer inte i närheten av den här glöggen. Vin drar inte alls ur lika mycket smak som sprit. Glöggen blir stark (20%). Tag mindre brännvin för svagare glögg.


Glöggtinktur:
15 g Kanelstänger
3g Nejlikor
20 g Torkad ingefära, (stött i mortel)
½  tsk Kardemummakärnor (stötta i mortel)
6 st Torkade pomeransskal
3 dl Vodka eller brännvin

Blanda och låt stå över natten. Sila tinkturen och krama ur pomeransskalen. Låt helst klarna några timmar. Överbliven tinktur kan sparas hur länge som helst.

Glögg (ca. 3 liter):
2 dl Glöggtinktur
2 krm Vanilinsocker
3 flaskor Rött vin
½  dl Mörkt muscovadosocker
½  dl Mörk sirap
3 dl Socker
1 dl Russin, hackade
37 cl Vodka eller brännvin

Blanda under svag uppvärmning. Glöggen blir godast om den får stå ett par dagar med russinen som man då silar av. 

Fresco (fräsch drink)
Den här drinken kom jag på hemma hos en vän när jag sökte igenom kyl och barskåp efter något lämpligt till en törstsläckare. Smaken blev frisk, kryddig och somrig. Funkar även som bål.

Spara recept (pdf)

10 cl Grappo (grapeläsk, kan ev. bytas mot grapetonic men Grappo blir bättre)   
4 cl Martini Bianco   
1 cl Gin   
2 cl Nypressad citron   
4 cl Vodka   

Citronskiva   
Is

Blanda i ett ganska stort glas. Fyll på med så mycket is som möjligt och rör om. Garnera med citronskiva.

Tips! byt ut en cl vodka mot en cl hallonvodka ( t.ex. Absolut raspberry).

Blue Margarita
Kunde inte bestämma mig om jag skulle göra en Margarita, Mojito eller Caipirinha. Resultatet blev en Blue Margarita med inslag av Mojito. Kan göras som bål om man skall servera många drinkar. Tänk på att inte snåla med isen. För lite is gör drinken för syrlig och stark i smaken.

2-3 msk (efter smak) nypressad limejuice
2 dl finkrossad is
4-6 cl tequila av bra kvalitet (ljus rom, cachaça eller vodka går också bra)
1 cl blå curacao
1 msk socker
myntablad
limeskiva

Krossa is i en iskross eller genom att lägga is i en handduk och slå med något tungt och hårt. Lägg i frysen tills isen skall användas (efter några timmar blir det dock en hård klump som behöver krossas igen).

Blanda limejuice, sprit, blå curacao och socker. Rör om tills sockret löst sig. Häll i margaritaglas med finkrossad is och dekorera med myntablad och en limeskiva.

Comments powered by Disqus

myTaste.se