Bourbonsås till hamburgare och barbeque

Bourbonsås till hamburgare och barbeque

Jag provade en hamburgare med bourbonsås på en restaurang för några år sedan och tyckte att det var en ovanligt bra kombination av smaker. Så jag beslöt mig för att skapa ett recept på denna sås som nästan lutar lite åt "fine food". Den är mycket lätt att göra och passar även till barbeque och grillat kött då man med fördel kan krydda upp såsen med en extra dos chili. Vill man skala upp receptet så bör man tänka på att ta mindre eller inget vatten så att det tar mindre tid att koka ihop såsen så att den blir lagom tjock. Servera gärna hamburgaren med bacon som ger en fin brytning till såsen. Bästa köttet för hamburgaren är grovmald högrevsfärs som man inte rör om i utan bara pressar ihop mellan händerna eller med en hamburgerpress. Salta gärna innan du pressar ihop köttet så kommer det in salt i färsen utan att man behöver röra om i den.

3-4 personer

1/2 gul lök, hackad
4 msk olja (solros, majs, oliv...)
2 dl rött vin
6 cl Bourbonwhisky (Jim Beam, Four Roses...)
1 1/2 dl vatten (ta mindre - 1 dl - om du dubblerar receptet)
1 msk kinesisk soya
1 tsk tomatpuré
2 msk vinäger (vit eller röd)
1 köttbuljongtärning
1 liten bit skalad rotselleri (som två små tändsticksaskar)
2 krm svartpeppar
1 krm rosmarin
2 krm timjan
2 krm riven muskotnöt
1 tsk Tabasco
2 tsk Maizena utrört i ett par msk vatten
2 msk brun farin
2 krm salt

Fräs löken på medelvärme i oljan till den fått lite färg

Tillsätt vin och soya och låt puttra ca 5 minuter.

Tillsätt övriga ingredienser. Rör först om i Maizena + vattenblandningen innan den tillsätts.

Sjud ca 10 minuter till ganska tjock konsistens.

Eventuellt kan man spetsa med några stänk bourbon och sjuda bort alkoholen någon minut.

Sila såsen. Silresterna som blir kvar i silen går utmärkt att använda på samma sätt som såsen.

Man skall nu ha ganska precis 2 dl sås.

Lägg ihop hamburgaren och häll såsen över köttet så att det rinner över lite.

myTaste.se

21 maj 2020