Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad

Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad

Jag var på en stor iransk fest för några år sedan och minns särskilt den fantastiska buffén som serverades. Ett av mina bästa matminnen faktiskt. Här var det respekt för råvarorna som gällde. Min favorit var deras rostade lammben som var knapriga som fläsksvålar och smakade underbart. Jag bestämde mig för att göra något liknande efter att ha sett någonstans, minns inte var, hur man tillagade kött länge och väl i folie i ugnen. Här delar jag med mig av receptet som jag är mycket nöjd med och dessutom har fördelen att arbetsinsatsen är minimal. Bara att lägga läggen i folie med lök och lite annat och in i ugnen 6 timmar plus rostning en halvtimme. Lammlägg hittar man i saluhallar och på charkuterier. Frysta funkar utmärkt om de inte har färska. Jag har inte tagit fram något eget recept på tzatziki eller grekisk sallad men det finns massor av dem ute på nätet eller i kokböcker. Mycket godare än så här blir det inte!

2 pers

2 lammlägg
1 gul lök, skuren med skal i fyra bitar
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl vitt vin eller vatten
salt
svartpeppar, nymalen
spiskummin
någon örtkrydda
olivolja

Sätt ugnen på 125°

Gnid in köttet med pressad vitlök

Salta läggen rikligt runtom. Peppra och krydda runtom med spiskummin, svartpeppar och ev. någon örtkrydda (jag använder libbsticka).

Lägg därefter köttet i en långpanna på ett stort blad ugnsfolie med uppvikta kanter. Se till att det inte går hål på foliet.

Lägg på lök. Häll på vinet eller vattnet mellan läggen och ringla över rikligt med olivolja.

Vik ihop foliet till ett paket och ställ in långpannan i mitten av ugnen.

Låt stå 6 timmar i ugnen.

Ta ut långpannan och ta till vara på skyn till serveringen, även den som ev. läckt ut från  foliet.
Även löken är god till serveringen.

Salta läggen igen lite grand.

Lägg den på ett galler.

Ställ tillbaka i ugnen och höj till 225°

Låt stå i ugnen 20-30 minuter tills köttet har mörk fin färg. Vänd någon gång under tiden.

Servera med t.ex. tzatziki och grekisk sallad, eller ostgratinerad blomkål. Klyftpotatis kan man göra samtidigt som man lagt läggen på galler. Potatisen skall då vara underst.

 

 

myTaste.se

26 Sep 2020