Tips

Jag har massor med tips som jag har samlat på mig med åren men kan inte komma på dem alla nu på en gång, så jag börjar med ett som jag använt av mig idag. Sedan lägger jag till allteftersom jag kommer på nya saker. 

Tina räkor så att de blir godare
Ursprungligen tillsatte jag salt till frysta räkor med skal för att de skulle tina snabbare. Ibland blev det dock för salt så nu har jag mätt upp lagom mängd samt tillsatt en gnutta socker för att få fin och fyllig smak. Personligen föredrar jag ICA:s stora räkor med skal för de håller jämn och hög kvalitet.

Gör så här för 1/2 kilo räkor med skal:

  • Sprid ut räkorna i en stor form så att de får plats utan att ligga ovanpå varandra (de tinar fortast då).
  • Strö över 1 tsk salt och 2 krm socker och vänd runt räkorna så att salt och socker fördelas jämnt.
  • Räkorna är färdiga att äta när de har tinat men låt dem gärna stå i kylen någon timme så fördelas smakerna jämnare.

Behöver du vin i maten men har inget hemma och Systembolaget är stängt? 
Köp då INTE så kallat "matlagningsvin" i matbutiken. Det ger ingen nämnvärd vinsmak. Köp istället alkoholfritt vin. Både vitt och rött funkar utmärkt till såser och grytor som t.ex coq au vin. Köp gärna av välkänt märke eller producent. Senast använde jag Jacobs Creek unvined shiraz till en rödvinssky som blev riktigt bra. Vitt alkoholfritt vin till vinsås har jag inte provat ännu men jag tänker att man bör beakta sötman som dessa viner ofta har och kanske ta lite mindre än vanligt av det.