Stekt sill i ättiksinläggning
Stekt sill i ättiksinläggning
Blir det stekt sill över någon gång är det närmast självklart att lägga in den i en sötsur ättikslag. Eller varför inte steka sill enbart för detta ändamål? Perfekt till sillbordet eller på knäckebröd eller grovbröd. Hemma stekte alltid mamma sill så att det skulle räcka till inläggning också. Något recept har jag inte hittat men jag såg hur hon gjorde och minns hur det smakade. Hon var alltid noga med att det skulle vara både mycket ättika och socker. Jag har använt sillaacademiens recept som utgångspunkt och bibehållit deras tillsats av kryddpeppar som jag tycker passar mycket bra i smakbilden. Jag har även dubblerat mängden lag som annars inte räcker. Recept på stekt sill hittar du här nedan. För ättiksinläggning behöver man inte lägga ihop sillflundror utan panerar och steker sillarna som de är.
Ladda ner receptet på ättiksinläggning
500 g stekt sill
2 små rödlökar eller en stor, skuren i strimlor. Gul lök går också bra.
Lag:
4 msk ättika 24%
3 dl vatten
1 dl socker
3 msk brun farin (eller mörkt muscovadosocker)
15 grovmalna kryddpepparkorn
4 smulade lagerblad
1 msk dill, hackad
Koka upp lagen utom ättika (det luktar väldigt starkt om man har i ättikan från början)
Tillsätt ättikan och låt svalna
Häll lagen över sillarna
Ställ kallt ett dygn
Garnera vid servering med dill och färska lökringar
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)