Smått och gott

Räksnittar med äggröra
Perfekt tilltugg till fördrinken och blir särskilt gott till vitt vin eller öl. Egentligen hade jag tänkt ha rökt ål på snittarna men fick inte tag på någon. Kanske lika bra det för ålen håller ju på att försvinna.

Ingredienser
Kavring
Färska räkor (eller rökt ål)
Färsk dill
Ägg
Mjölk
Salt
Svartpeppar
Tabasco
Smör

Tillagning
Skär tunna rutor av kavring som först befriats från ytterskorpan. Gör en krämig äggröra genom att långsamt (1/3 värme) värma ägg, en liten skvätt mjölk och några stänk tabasco i en kastrull under konstant omrörning. Det är viktigt att hela tiden röra i botten med en träslev eller liknande.

Avbryt uppvärmningen när äggröran har en fin krämig konsistens. Salta och peppra efter smak och rör ner en klick smör.

Lägg en klick av äggröran på varje kavringruta och toppa med en räka och dillkvist.

Baconbomber
Det finns studier som visat att bacon har den mest oemotståndliga doften av all mat. Bacon får det att vattnas i munnen till och med hos veganer. Den här kaloribomben hör inte till de nyttigaste recepten i min samling, men absolut till de godaste.
Baconbomber. Notera det generösa tillskottet av vegetabilier..

Recept för en "bomb" till två personer (eller en hungrig..)

1 1/2 pkt bacon
Kokt skivad skinka
Lagrad hårdost (cheddar, präst, Åseda glagrad gräddost...)
Riven mozzarella
3 skivor rostbröd
(dijonsenap)

Gör en sandwich av bröd, skinka, och ost i skikt enligt figuren. Om man vill kan man bre lite dijonsenap på skinkskivorna. Själv föredrar jag utan.

Lägg ut bacon i bredd på ett bord.

Lägg på lika många bacon till så att de överlappar varandra på längden.



Placera sandwichen i mitten av baconskivorna som därefter lindas runt.

Stek på alla sex sidorna på mellanvärme. Inget stekfett behövs. Ha tålamod! Låt det ta sin tid att få fin färg på varje sida. "Bomberna" är färdiga när osten börjar rinna ut från sidorna (ca. 30 minuter).

 

Servera med mango chutney som ger en perfekt brytning till det salta. 

Gratinerade sardeller med kapris
Det här är något av det enklaste man kan göra och samtidigt en smakkombination som är i särklass. Passar som förrätt, fördrinkstilltugg och något snabbt när man är sugen på något riktigt smakrikt. Svårt att sluta äta trots (eller tack vare) den markerade sältan. Man kan göra rätten mer pizzalik genom att lägga på mer ost, där en del är riven mozzarella.

Ingredienser
Sardeller, raka
Kapris, mellanstora
En lagrad ost: präst, parmesan, Åseda lagrad gräddost, riven mozzarella
Svartpeppar, nymalen
Vitt bröd

Tillagning
Lägg en skiva ost på en skiva vitt bröd.

Lägg på två sardeller och några kapris.

In i ugnen på 225° tills brödet fått fin färg. Skär eventuellt i snittar som fördrinkstilltugg.

Ost- och baconomelett med honungsglacerad lök
Omelett är något som de flesta sveper ihop på vad man har i kylen och utan recept. Det gör jag också men den här gången blev resultatet så bra att jag valde att lägga upp det på bloggen. Här gifter sig, som vanligt, bacon med ost och till det kommer en liten sötma av karamelliserad lök och honung. 

Spara recept som pdf

1 pkt bacon
1 gul lök
2 tsk honung
2 krm svartpeppar, nymalen 
6 ägg
2 krm salt
1 msk hackad gräslök till garnering
4 skivor lagrad ost 
smör eller olivolja

Skär bacon i bitar och stek på medelvärme.

Skiva och skär löken grovt.

Ta upp baconstrimlorna när de fått färg och stek löken i samma stekpanna på svag värme, tillsammans med baconfettet, honung och svartpeppar. Löken skall få lite färg och bli glansig (ca 7 minuter).

Knäck äggen i en skål och tillsätt salt och ostskivor. Rör försiktigt i smeten (vispa inte) utan att gula och vita blandas helt.

Värm upp en liten stekpanna (20-30 cm) med smör eller olivolja på 1/3 värme. Har man ingen liten stekpanna kan man dubbla receptet och använda en vanlig stekpanna. Dubblar man inte receptet tar det mindre tid att få omeletten färdig i en stor stekpanna. Då kan man även höja värmen ett steg.

Blanda bacon och lök stekpannan.

Häll över omelettsmeten, lägg på lock och stek försiktigt ca 20-25 minuter. Omeletten börjar bli färdig när det bubblar på ytan som lite senare skall stelna. Kolla att omeletten fått fin stekyta genom att lyfta försiktigt med en sked i kanten. Jag brukar höja värmen mot slutet för att få extra fin färg.

Lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd så att stekytan kommer uppåt.

Strö över lite gräslök.

 

 

Comments powered by Disqus

myTaste.se