Gratinerad hummer

Gratinerad hummer

Gratinerad hummer är en självskriven förrätt på nyårsafton och andra högtider. Dessutom är det enkelt att göra och fryst hummer duger utmärkt och är relativt billig. Jag knåpade ihop ett recept med inte allt för mycket kryddor så att hummern skulle få framträda. Glöm inte att spara skalen att koka buljong på till en härlig hummersoppa. Recept kommer snart.

2 personer

2 hummrar

Sätt ugnen på 250°

Dela hummrarna på längden. Skär med kniv och bryt skalet med fingrarna. Slå på klorna runtom med den trubbiga sidan av en kniv så att köttet kan tas ut vid serveringen. Lägg i en form med köttsidan upp.

Sås:

2 dl grädde
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk Ejderns kaviar, orökt
1 krm vitpeppar
2 msk spad från hummern
2 krm dragon
1 krm cayennepeppar
2 tsk vetemjöl
1 krm salt

1 dl lagrad ost- efter kokningen!
2 äggulor - efter kokningen!

Blanda ingredienserna till såsen utom ost och ägg och koka upp. Fortsätt att sjuda någon minut.

Tag av från spisen och rör först ner osten. Rör sedan ner äggulorna.

Häll såsen över hummrarna strö över lite riven ost - ca 1/2 - 1 dl

Strö över lite ströbröd - ca 1 tsk

Sätt in högt upp i ugnen ca 7 minuter tills osten börjat ta lite färg.

Lägg på fyra skivor smör som hyvlats med en osthyvel och låt stå i ugnen tills smöret har smält.

Servera med såsen bredvid samt baguette rostad med smör och vitlök.

myTaste.se

2 jan 2021