Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller

Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller

Västerbottenostpaj är given till kräftskivan på hösten och då kan man också passa på att förgylla den med smörstekta kantareller. Smakkombinationen är helt perfekt. Jag har inte provat med någon annan svamp men är skeptisk till att det skulle kunna bli lika bra. Har du inga kantareller så kör det här receptet utan svamp, är mitt råd. Jag har utgått från ICA:s utmärkta grundrecept och sedan justerat vissa detaljer, framför allt förtydligar jag mängden salt som behövs för att få en riktigt smakrik paj.

Ladda ner recept


Här har jag valt att göra pajen i små formar där den blir lite djupare och saftigare.

300 g kantareller

Pajskal
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
1 ägg till pensling

Fyllning
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
300 g riven Västerbottensost
4 ägg
1 tsk strösocker
1 1/2 tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar

Kantarellerna:
Stek kantarellerna på svag värme i smör. Salta lätt.

Pajskal:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Nyp ihop ihop smör och mjöl med fingrarna och tillsätt vatten och salt. Knåda till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform (eller små ugnsfasta formar), ca 25 cm i diameter. Låt formen stå i kylen 15-30 min.
  • Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
  • Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 min.

Fyllningen:

  • Koka upp mjölken och grädden i en kastrull, dra åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör tills osten har smält.
  • Knäck ned äggen i ostblandningen och vispa lätt ihop smeten. Blanda i socker, salt och peppar.
  • Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  • Fördela 2/3 av kantarellerna i fyllningen.
  • Sätt in pajen i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter (85° innertemperatur) tills äggstanningen har stelnat.
  • Lägg på resten av kantarellerna.
  • Servera pajen ljummen.

 

myTaste.se

19 sep 2020