Rödkål till jul

Rödkål till jul                                             
En lite kryddig variant på rödkål som blir särskilt god med en skvätt madeira eller portvin före serveringen. Jag undviker medvetet kanelstång i receptet eftersom det gör det svårt att kontrollera kanelsmaken.

Se även receptet på rödkål här. Den har inte någon typisk julkaraktär och är smaksatt med bl.a muskotnöt: Pers rödkål

Spara recept som pdf

1.5 kg rödkål, ej för fint hackad
1 krm kryddnejlikor
1 tsk ingefära malen
2 st lagerblad
1 krm kanel
1 st rödlök
1,5 msk rödvinsvinäger
3 msk ättika 24%    
2 1/2 tsk salt
4 msk socker
1 msk svartvinbärsgelé
1 st äpple
2 msk konc äpplejuice
2 dl vatten
smör
madeira eller portvin (kan uteslutas)

Fräs löken lätt i smör utan att den får ta färg. Lägg i rödkål och hackat äpple och stek vidare i ca 5 minuter. Tillsätt övriga ingr. utom madeira. Sätt på locket och sjud på låg värme i 1 -1 1/2 timme tills kålen är lagom mjuk. Rör om flera gånger under koktiden och kontrollera att det alltid finns vätska i botten, utom när rödkålen är färdig. Mot slutet av koket tar man av locket så att överskott av vatten kokar bort. Smaka av med madeira.

myTaste.se

28 nov 2015

Comments powered by Disqus