Rödkål till jul

Rödkål till jul                                             
En lite kryddig variant på rödkål som blir särskilt god med en skvätt madeira eller portvin före serveringen. Jag undviker medvetet kanelstång i receptet eftersom det gör det svårt att kontrollera kanelsmaken.

Se även receptet på rödkål här. Den har inte någon typisk julkaraktär och är smaksatt med bl.a muskotnöt: Pers rödkål

Spara recept som pdf

1.5 kg rödkål, ej för fint hackad
1 krm kryddnejlikor
1 tsk ingefära malen
2 st lagerblad
1 krm kanel
1 st rödlök
1,5 msk rödvinsvinäger
3 msk ättika 24%    
2 1/2 tsk salt
4 msk socker
1 msk svartvinbärsgelé
1 st äpple
2 msk konc äpplejuice
2 dl vatten
smör
madeira eller portvin (kan uteslutas)

Fräs löken lätt i smör utan att den får ta färg. Lägg i rödkål och hackat äpple och stek vidare i ca 5 minuter. Tillsätt övriga ingr. utom madeira. Sätt på locket och sjud på låg värme i 1 -1 1/2 timme tills kålen är lagom mjuk. Rör om flera gånger under koktiden och kontrollera att det alltid finns vätska i botten, utom när rödkålen är färdig. Mot slutet av koket tar man av locket så att överskott av vatten kokar bort. Smaka av med madeira.

myTaste.se

28 nov 2015