Hemgjord Hamburgare
Hemgjord Hamburgare
Den här burgaren blir i klass med bästa resturangburgaren...om man gör som det står i receptet. Råvaror och balans är viktigt. Gjutjärnspanna är nästan ett måste. Osten är viktig. Bäst blir det med riktig amerikansk hamburgerost som är lite orange i färgen. Den smälter lätt och får fin smak när den värms. Använd inte någon stark ost som tar över smaken. Mild cheddar kan gå om man inte får tag på hamburgerost.
Kött
Grovmalen högrev är det absolut bästa köttet för hamburgare. Gärna med en fetthalt på ca 20% Mal själv eller låt kötthandlaren mala.
Hamburgerdressing (4 pers)
1 dl Hellmans majonäs
2 msk Ketchup
2 tsk Dijonsenap
1 pressad Vitlöksklyfta
1 msk Bostongurka
2 krm Tabasco
1 krm Svartpeppar
1 krm Vitpeppar
2 krm Dragon
ev. en skvätt Konjak
Hamburgerdressing (kryddig variant)
4 msk majonäs (helst Hellmans)
4 msk ketchup
2 tsk dijonsenap
1-2 tsk sriracha chilisås (mycket stark, finns i välsorterade affärer eller asiatbutiker)
2 krm svartpeppar
1 krm sellerisalt (kan uteslutas)
2 krm chilipulver
1 krm spiskummin (inte mer)
Sriracha chilisås
Aioli
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 dl majsolja
3 krm salt
2 pressade vitlöksklyftor
Se till att alla ingredienser är rumstempererade.
Blanda allt utom oljan.
Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Äggulorna måste hinna ta hand om all olja ordentligt annars blir det bara en lös sås.
Tillbehör
Senap (French´s, Dijon eller Colmans). Inte Slottssenap eller annan svensk fulsenap...
Ketchup (Heinz)
Tabasco
Jalapenopeppar
Finstrimlad röd spansk peppar (färsk chili men inte de små superstarka)
Coleslaw
Pommes
Rödlöksringar
Skivad saltgurka
Tomat finskivad
Övrigt
Stora hamburgerbröd (gör gärna egna).
Hamburgerost (ICA eller Kraft, färdigskivade)
Bacon
Salladsblad, babyspenatblad eller mangoldblad
Tillagning
Sätt ugnen på 225°
Gör pommes
Stek bacon
Hetta upp en gjutjärnspanna så mycket som möjligt (minst 5 min). Inget fett!
Tag 200g färs per person och platta till med händerna. Tryck till i mitten så att köttet inte sväller upp till en bulle under stekningen.
Salta försiktigt (osten är salt) och peppra.
Lägg köttet på järnet (täck inte mer än halva ytan av järnet) och stek så att köttet får en riktigt grillad färg. Pressa köttet ofta med en stekspade. Vänd och stek på samma sätt. Använd en kraftig stekspade och tag i ordentligt så att köttet inte fastnar. Stek tills köttet börja blöda. Vill man ha mer välstekt kött så fortsätter man ett tag till. Tag upp köttet och ställ åt sidan om fler burgare står på tur.
Lägg två ostskivor över köttet. Lämna lite av köttet utan ost så att man ser den fina grillningen. Ställ in i ugnen. Lägg hamburgerbröd, pommes och bacon på en plåt och ställ in under köttet ett par minuter innan köttet är färdigt.
Tag ut allt ur ugnen när osten bubblar. Låt inte osten torka eller bli hård.
Bred generöst med aioli (eller majonäs) på brödbotten, lägg på ett salladsblad och rödlöksringar. Lägg på köttet, och toppa med bacon. Servera med dressing och valfria tillbehör från listan ovan.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)