Vörtbröd
Vörtbröd
Jag fick i mitten av 90-talet ett recept på vörtbröd i form av runda kakor av en väns mor. Sedan dess har jag modifierat det en hel del. Jag har ändrat kryddning, jäsning och gräddning och formar brödet som limpor istället. Brödet smakar som ett mellanting mellan vörtbröd och pepparkaka och passar perfekt med bara smör eller med en skinkskiva, ost eller halva köttbullar.
Uppdaterat 191226
Ingredienser till två limpor
1 1/2 dl Mjölk
1 flaska Porter
50 g Smör
1 dl Sirap
3/4 dl Brun farin (eller Muscovadosocker)
2 tsk Kryddnejlikor
2 tsk Ingefära
50 g Russin
1 1/2 tsk Salt
2 krm Kanel
2 krm Kardemumma
1 tsk Pomeransskal malda
1 1/4 liter (825 g) Rågsikt med vetemjöl
25 g Jäst (gärna för söta degar)
Blanda alla ingredienser utom jäst och mjöl och värm försiktigt till tills smöret smält.
Låt svalna till 38-40° (fingervarmt). Går snabbast på vattenbad.
Smula och rör i jästen tills den är helt upplöst.
Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna degblandare / hushållsmaskin (5 minuter) men fortsätt gärna sedan att knåda degen på ett mjölat bord.
Jäs 45 min i en skål täckt med en ren handduk.
Forma två limpor och låt jäsa ytterligare 30 min på en plåt.
Sätt under tiden ugnen på 175°.
Grädda 30 minuter i mitten av ugnen.
Tag ut brödet och pensla genast med en bandning av lika delar sirap och vatten.
Låt vila 20 minuter innan brödet skärs upp.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)