Vörtbröd

Vörtbröd
Vörtbröd brukar man ju mest ha till jul. Det här är smakar inte som vanligt vörtbröd och är så gott att det vore synd att inte unna sig det året om. Fick för ca 20 år sedan ett recept av en väns mor och sedan dess har jag modifierat det en hel del. Ursprungligen gräddades brödet i form av runda kakor och både antal och mängd av kryddor var mindre. Dessutom penslar jag med lika delar sirap och vatten direkt efter gräddningen.

Ingredienser
2 dl Mjölk   
2 flaskor Porter   
100 g Smör   
50 g Jäst (gärna för söta degar)  
2 dl Sirap (gärna maltsirap)   
1 1/2 dl Brun farin   
4 tsk Kryddnejlikor   
4 tsk Ingefära   
100 g Russin   
3 tsk Salt   
2 1/2 l Rågsikt med vetemjöl   
1/2 tsk Kanel   
1/2 tsk Kardemumma   
2 tsk Pomeransskal malda      
  
Tillagning
Blanda alla ingredienser utom jäst och mjöl och värm försiktigt till tills smöret smält. Kolla att temperaturen är 38-40° (fingervarmt). Smula och rör i jästen tills den är helt upplöst. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs 30 min och forma två limpor. Låt jäsa ytterligare 15 min på en plåt. Snedskär några snitt på ovansidan och grädda en limpa i taget, 25 minuter vid 200°. Tag ut ur ugnen och pensla genast med lika delar sirap och vatten. Låt vila minst 30 min innan brödet skärs upp.

myTaste.se

14 dec 2013

Comments powered by Disqus