Torkat marinerat kött (Beef Jerky)

Torkat marinerat kött - Beef Jerky- asian style

Uppdaterad 2019-08-15 (tina kött)

Beef Jerky gör man av tradition i USA och är särskilt förknippat med västern där torkat kött länge har använts som energigivande snacks. Det finns många olika smaksättningar som ofta är rökiga och kraftfulla. Influenser från asien som t.ex teriyaki style är vanliga. Man kan smaksätta med vad som helst som passar med kött. Indiskt med spiskummin, kanel och muskot eller mexikanskt med mycket chili t.ex. Jag föredrar att använda oxbringa som ger fin smak och har långa fina muskelfibrer som ger skönt tugg. Även högrev blir mycket bra men då måste man ta sig lite tid att putsa köttet först. Färdig beef jerky kan man köpa i välsorterade affärer i Sverige men det är ganska dyrt. Man kan enkelt göra precis lika god (eller ännu godare) beef jerky själv och bestämma hur man vill att det skall smaka. I det här receptet har jag hämtat inspiration från Asien. Lite som japansk teriyakibiff. Passar att stilla värsta hungern när man är sugen på något men även som fördrinkstilltugg.

Spara recept som pdf


Beef Jerky


Oxbringa skuren i 3-4 mm tjocka skivor med skärmaskin.


Högrevsskivor i marinad


Köttet upplagt på ett galler


eller upphängt


Snart färdigt

1 kg rimmad oxbringa, högrev eller nötbog (annat nötkött kan också gå bra men jag har inte testat det).

Marinad, recept 1 för rimmad oxbringa
Rimmat kött är saltat så man får då ha en något mindre salt marinad. 

1 dl japansk soya (Kikkoman)
1 msk kinesisk soya (Mr Cheng mushrom sauce)
3 dl vatten eller vin
1/2 dl worcestershiresås
1-2 msk chiliflakes (kan uteslutas om man inte gillar starkt)
6 vitlöksklyftor, pressade
6 msk muscovadosocker eller brun farin
1 msk torkad ingefära eller 1 dl färsk riven
2 tsk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk Aromat

Marinad, recept 2 (som recept 1, men för kött som inte är rimmat)
1.5 dl japansk soya (Kikkoman), INTE kinesisk (Mushromsås) som är alldeles för kraftig.
2 dl vatten eller vin
1/2 dl worcestershiresås
1-2 msk chiliflakes (kan uteslutas om man inte gillar starkt)
6 vitlöksklyftor, pressade
6 msk muscovadosocker eller brun farin
1 msk torkad ingefära eller 1 dl färsk riven
2 tsk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk Aromat

Putsa köttet rent från hinnor och fett. Oxbringa behöver oftast inte putsas men man bör skära bort ev. fett efter att köttet skivats.

Om köttet inte redan är fryst, lägg det i en plastpåse i frysen över natten.

Tag ut köttet och låt halvtina ett par timmar. Köttet skall fortfarande kännas hårt men ytan har börjat kännas mjuk och fuktig.

Skär köttet med en vass kniv i lövtunna skivor, ca 3 mm. Skivor som blir för tjocka kan man banka ut. Lättast går det förstås med en skärmaskin. Det finns billiga och bra sådan att köpa på t ex Elgiganten (Bosch EasyCut, ca 400 kr). Skär om möjligt tvärs över muskelfibrerna. 

Blanda ingredienserna till marinaden och rör om tills allt löst sig.

Häll lite av marinaden i botten på en gratängform och varva med köttet. Se till att allt kött dränks in av marinaden.

Täck med plastfolié och ställ in i kylskåpet över natten. Jag har provat att marinera i tre timmar och det gick också bra. Vicka gärna på formen några gånger så att marinaden får bättre kontakt med köttet.

Ta upp köttet och lägg skivorna på ett eller flera ugnsgaller. Det går bra att lägga dem så tätt att de överlappar lite eftersom köttet drar ihop sig när det torkar. Får de inte plats ändå kan man hänga dem på gallret i stället, som när man hänger upp tvätt. Om man hängt köttet på galler måste man dock vända det ut och in efter halva tiden. Insidan av köttskivorna förblir annars fuktig.

Sätt in gallret i mitten av ugnen med en plåt och folie under vid 50º i 6-8 timmar eller när du tycker att köttet är lagom torrt. Kolla temperaturen med en termometer i ugnen. Får man inte ner temperaturen till 50º går det bra att låta ugnsluckan stå öppen på glänt. Ställ då gärna en fläkt intill glipan i ugnsluckan så att luften cirkulerar. Låt inte temperaturen gå över 55° för då blir köttet tillagat och kan bli smuligt efter att ha legat några dagar.

Köttet är färdigt när det är torrt och segt, men inte hårt och skört. Det kan förvaras i över en månad i en öppen plastpåse. Undvik att försluta plastpåsen eftersom köttet då kan bli fuktigt efter några dagar. Ta i så fall ut det och låta det lufttorka något dygn.

myTaste.se

28 Mar 2016