Tomatsoppa med limeblad

Tomatsoppa med limeblad
Den här soppan har jag baserat på en utomordentligt koncentrerad grönsaksbuljong som man gör själv. Den står för en del sötma som balanseras mot den syrliga tomaten. Jag tycker inte alls att man behöver utgå från färska tomater. Snarare tvärtom. Pricken över i är limebladen som får koka med mot slutet. Libbstickan ger en fin buljongsmak men kan ersättas med timjan.

Spara recept som pdf

1 stor gul lök
3 stora vitlöksklyftor (+ 1 klyfta sista minuterna)
1 stor morot
1 bit rotselleri
1 palsternacka
1 st purjolök
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 st lagerblad
1 tsk libbsticka (kan ersättas med 3 krm timjan) Köp här: Libbsticka
3 krm salt
1 färsk röd chilifrukt, skuren på längden
3 krm nymalen svartpeppar
4 msk olivolja, extra virgin
2 krm nymalen svartpeppar
1 liter passerade tomater
4 msk tomatpuré

Skala och skär grönsakerna i små bitar. Hacka vitlöken fint.
 
Lägg grönsakerna i en kastrull. Tillsätt allt utom limeblad, passerade tomater och tomatpuré.

Sjud under lock 1 timme
 
Sila buljongen och häll tillbaka i kastrullen. Pressa ur grönsakerna i silen med ett litet fat eller en stor slev.

Lägg silresterna i en skål och rör samman med ½ liter vatten. Rör om häftigt så att grönsakerna går sönder.

Sila igen på samma sätt som tidigare.

Slå ihop de båda buljongerna och koka bort vatten tills ca 2/3 av volymen återstår (ca 20 min)

Tillsätt passerade tomater, en pressad vitlöksklyfta och vispa ner tomatpurén

Låt soppan sjuda i några minuter.

Smaka ev. av med en aning salt.

Förslag på tillbehör/garnering:
knaperstekt bacon
basilikablad
creme fraiche
persilja

 

myTaste.se

28 Nov 2015