Tomatsås till pasta, pizza mm
Tomatsås till pasta, pizza mm
Mitt första vegetariska recept. Men smaken är så fyllig att jag upplever faktiskt inget behov av kött när den här såsen serveras till pasta. Jag har dock gärna rejält med parmesan eller riven västerbottenost till.
500g passerade tomater (en del kan bytas mot krossade tomater)
1 stor vitlöksklyfta (plus en mot slutet av koket)
1 shallottenlök eller en liten bit gul lök, hackad
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
3 krm sellerisalt (eller Herbamare). Beställ sellerisalt här
1 krm cayennepeppar (eller några stänk Tabasco)
3 krm oregano
2 krm dragon
2 krm timjan
1 krm muskotnöt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja, extra virgin
15 färska basilikablad (torkad duger inte), kan uteslutas.
Hacka vitlöken och shallottenlöken och fräs i olivoljan tills löken börjar ta lite färg. Bränn den inte.
Tillsätt passerade tomater och övriga ingredienser utom basilikan. Låt puttra ca 5 min.
Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och basilikan.
Servera till pasta med färsk parmesan. Går även utmärkt som pizzasås eller att lägga kryddiga köttbullar i.
Tips: tillsätt hackad färsk chili eller byt ut basilikan mot kapris.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)