Svartsoppa special med Calvados

Svartsoppa special med Calvados
Med det här receptet har jag fått de mest kräsmagade att älska svartsoppa. Den man köper färdiglagad eller får på resturang är rätt mesig och blaskig. Inte konstigt att många hellre tar sparrissoppa eller helt avstår. Hemligheten med receptet är den stora mängden madeira, calvados och extra sötma som balanseras mot sältan, samt mer kryddor. Ännu en modernisering av receptet utgörs av rålakrits vars sötma harmonierar perfekt med övriga smaker. Den här soppan kan faktiskt utgöra höjdpunkten på gåsmiddagen. Särskilt om man "flamberar" den med Calvados.

Spara recept (pdf)

12 tallrikar á 2 dl

2 ”korvar” svartsoppa
5 dl vatten
4 dl madeira
2  mörk oxbuljongtärning
½ tsk salt
1 tsk malen ingefära
½ tsk malda nejlikor
4 msk konc äppeljuice
Calvados
gärna 2 tsk lakritspulver (rålakrits).

Räkna med ca. 2 dl/pers

Mängderna är ungefärliga så prova dig fram. Svartsoppan skall vara rätt tjock, söt, salt och kryddstark. Balansera med konc äppeljuice. Häll i en rejäl slurk Calvados precis före servering. Häll gärna ett stänk Calvados i varje sopptallrik innan soppan serveras, så kommer rummet att fyllas av en fin äppledoft.

Servera soppan ordentligt varm med Moscatel de Setubal, Marsalavin, Madeira eller kall vit glögg att dricka till.

Ett trevligt sätt att servera soppan på är att försiktigt skikta en matsked Calvados ovanpå soppan i varje tallrik och tända på. Här är det viktigt att soppan är riktigt varm för att spriten skall börja brinna. Enklare är förstås att ställa fram en soppskål och flambera där i stället.

myTaste.se

22 Nov 2015