Sukiyaki

Sukiyaki
Sukiyaki är en japansk variant av fondue där man doppar kött och annat i en välsmakande sötsalt buljong i stället för olja. Jag förknippar sukiyaki med 80-tal när det var populärt i mina kretsar att laga hemma eller äta på resturang. Minns att det var himmelskt gott och dessutom trevligt att äta tillsammans, ungefär som plockmat. Enkelt att tillaga är det också. Så jag bestämde mig för att sätta ihop ett eget recept baserat på fem recept från nätet och tre från youtube. I vanlig ordning accepterar jag inte försvenskningar utan här finns de traditionella ingredienserna med, varav vissa får man leta upp i närmaste asiataffär. 

Spara recept (pdf)

Buljong
1 dl Sake
2 dl soya
2 dl mirin
3 msk socker
3 dl dashi (3 dl varmt vatten + 2 tsk dashi no moto) 
Kombu (sjögräs), en bit stor som en hand.

Koka upp före serveringen. Överbliven buljong kan frysas efter silning. Blandas sedan med nygjord buljong.

Kött
Påläggstunnt skivad entrecote, 200 g per pers. Använd skärmaskin eller låt butiken skiva.
Farinsocker
Olja (inte oliv).

Stek köttet i omgångar i olja och någon tsk farin.

Tillbehör i buljongen
Gul lök, skuren
Vårlök eller purjolök, skuren
Kinakål, små hela blad
Tofu, skuren i bitar
Morotsslantar eller stänger
Shitakesvamp (eller champinjoner), färska, skivade utan stam
Glasnudlar, blötlagda 10 minuter i hett kranvatten

Dessutom om man får tag på det:
Vit rättika, skivad
Enokisvamp (finns i asiatbutiker), skär bort stammen
Udon nudlar (finns i asiatbutiker), kokta någon minut och sedan kylda i kallt vatten
Böngroddar, färska

Tillbehör vid sidan om
Uppvispat ägg att doppa biffen i efter att den legat i buljongen
Klibbigt ris (jasminris)

Tillagning
Lägg grönsaker och svamp längs sidan av en wokpanna och nudlarna i mitten
Lägg det stekta köttet ovanpå nudlarna
Koka upp buljongen och häll försiktigt över köttet i wokpannan
Håll buljongen het eller lätt sjudande med sprit- eller gaslåga

Ät med pinnar. Servera med japansk öl och iskall sake. Vitt vin går också bra.

myTaste.se

23 apr 2017

Comments powered by Disqus