Sojastekta kycklingvingar med chili

Sojastekta kycklingvingar med chili
Jag är som de flesta mycket förtjust i asiatisk mat och har här tagit fram ett recept på kycklingvingar som närmast för tankarna till det kinesiska köket. Nyckeln till den rika smaken här är ljus kinesisk soja (eller japansk t.ex Kikkoman, men försök helst få tag på äkta ljus kinesisk soya i en asiatisk mataffär) som får karamellisera tillsammans med socker under stekningen. Det ger en lite knäckig sötsalt smak med massor av umami. Tillsammans med het chili, grönsaker och äggnudlar lyfter den här rätten till skyarna. Det kan verka omständigt att grönsakerna steks både tillsammans med kycklingen och för sig själv, men det beror på att kycklingen skall ta smak av grönsaker under stekningen.

Spara receptet som pdf

1 kg Kycklingvingar (frysta går utmärkt, tina i mikrovågsugn 6-7 min på full effekt) 
4 Färska piri-piri eller spansk pepparfrukt, skuren på längden 
6 Vitlöksklyftor, skalade och tillplattade med en kniv 
2 Röda paprikor 
1/2 Purjolök (vita och gröna delar, 150g), skuren i bitar 
2/3 msk Salt 
3 krm Koriander (torkad, på kryddburk). Kan bytas mot ingefära. 
Svartpeppar, några varv med kvarnen 
1 msk Socker 
2 msk Kinesisk ljus soja eller Japansk (Kikkoman). Använd inte mörk soya.
2 msk Olja 
Äggnudlar 
Kycklingbuljongtärning

Kycklingvingar
Hetta upp oljan på hög värme i en teflonpanna (mindre risk för fastbränning).

Salta kycklingdelarna runtom med ca 2/3 msk salt och lägg i pannan med skinnsidan ner.

Stek ca 3 minuter på vardera sida på hög värme. 

Vänd med skinnsidan ner och sänk till medelvärme. Lägg på ett lock och stek 6-7 minuter.

Strimla under tiden paprikor och purjolök. Platta till vitlöksklyftorna. Skär piri-piri på längden.

Efter 6-7 minuters stekning, vänd vingarna med skinnsidan upp, stänk på soya, strö på socker, koriander och svartpeppar. Lägg vitlöksklyftor och piri-piri mellan kycklingdelarna. Tryck även in lite av paprikan och purjolöken på samma sätt. Stek på medelvärme under lock ca 15 minuter. Sockret skall karamelliseras och bli svart, men se till att det inte ryker och osar bränt.

Efter att kycklingen stekt 15 minuter, vänd på kycklingdelarna och stek 10 minuter till under lock.

Grönsaker
Stek under tiden grönsakerna (purjolök, paprika samt några extra klyftor vitlök) i en annan panna. Börja med att hetta upp 2 msk olja och stek sedan grönsakerna på hög värme under lock ca 3 minuter.

Tillsätt 3 krm koriander, lite svartpeppar, 1 msk socker och 2 msk soya och stek vidare under lock 10 min. Vänd några gånger.

Tag slutligen av locket och stek ytterligare 5 minuter utan att vända.

Tag av från värmen.

Nudlar 
Koka under tiden nudlar i vatten med en kycklingbuljongtärning och lite salt. Häll av vattnet när de är färdiga och stänk över lite soya.

Servera
Lyft över kycklingvingarna i en skål.

Blanda grönsakerna från båda stekpannorna, inklusive stekfett, med nudlarna.

Lägg kycklingvingarna på nudlarna och servera.

 

 

myTaste.se

9 aug 2017

Comments powered by Disqus