Sillinläggning med Thaismak

Thaisill
Jag har länge velat göra en sill med inspiration från Thailand. Det borde fungera perfekt med tanke på det kryddiga och sötsura som utmärker både thailänsk mat och svenska sillinläggningar. Och visst fungerade det. Kryddiga citrustoner gifter sig med en viss hetta från chilin. En chilifrukt ger inte mycket hetta medan 6 ger en rejäl chilikick.

1 burk inläggningssill (210 g sill)
¼ dl ättika 24%
1.2 dl vatten
1.5 dl socker
saft från ½ pressad lime
½ lime i små skivor
10 kaffir limeblad
20 grovskurna blad thaibasilika (finns i asiataffärer). Kan ev. uteslutas.
1 citrongräs, strimlat
10 tunna skivor färsk ingefära med skal
1-6 (efter smak) färska thaichili eller piri-piri (små röda chilifrukter) skuren i små skivor
4 kryddnejlikor, hela
1 dl purjolök, skuren i halva ringar
1 tsk fisksås (thai)
1 hackad vitlöksklyfta

Skölj sillen i kallt vatten och snedskär i bitar. Blanda vatten, ättika och socker. Lös sockret under värmning och låt svalna (går snabbt på vattenbad). Blanda alla ingredienser och fyll på burk. Låt stå i kyl minst tre dagar. Håller sig ett par månader.

 

myTaste.se

14 dec 2013

Comments powered by Disqus