Sillinläggning med Thaismak

Thaisill
Jag har länge velat göra en sill med inspiration från Thailand. Det borde fungera perfekt med tanke på det kryddiga och sötsura som utmärker både thailänsk mat och svenska sillinläggningar. Och visst fungerade det. Kryddiga citrustoner gifter sig med en viss hetta från chilin. En chilifrukt ger lite lagom hetta men prova gärna med fler om du gillar eldiga saker. Jag har inte vitlök i det här receptet men det är naturligtvis en smaksak om man vill hacka ner en klyfta. Tycker själv det blir renare smak utan.

Uppdaterat 180715

Spara receptet

1 burk inläggningssill (210 g sill). Femminuterssill (Abba) blir bäst men bör ändå stå någon dag eller två.
¼ dl ättika 24%
1.2 dl vatten
1.5 dl socker
saft från ½ pressad lime
skuret ytterskal (det gröna) från ½ lime
10 kaffir limeblad, skurna i flisor (spara 2 för dekoration).
1 citrongräs, skuret i små ringar
10 tunna skivor färsk ingefära med skal
1 färsk thaichili eller piri-piri (små röda chilifrukter) skuren i små ringar. Större chili som spansk peppar ger knappt någon hetta. Gillar man inte chili kan man förstås utesluta den.
4 kryddnejlikor, hela som hackas
1 dl purjolök, skuren i halva ringar (eller grovhackad gul/röd lök)
1 tsk fisksås (thai)

Skölj sillen i kallt vatten och snedskär i bitar.

Blanda vatten och socker och värm till kokning. Ta av från värmen och tillsätt ättika, limeblad, citrongräs, ingefära, kryddnejlikor och chili.

Rör om och låt svalna helt (går snabbt på vattenbad).

Tillsätt slutligen pressad lime, lök och fisksås.

Lägg allt i en burk.

Låt stå i kyl 1-3 dagar eller servera direkt. Håller sig ett par veckor.

myTaste.se

14 Dec 2013