Senapssill

Senapssill
Detta är en traditionell senapssill gjord på en sås av gravlaxtyp. Gurkmejan förstärker den fina gula färgen.

2 burkar inläggningssill

lag:
2 ½ dl vatten
½ dl ättika
3 dl socker

Sås:
5 msk senap
4 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk grovmalen vitpeppar
½ tsk salt
3 msk socker
1 tsk gurkmeja
1 msk finhackad purjolök
2 msk hackad dill
2 dl neutral olja (inte olivolja) 

Skölj sillen och skär i bitar

Blanda ingredienserna till lagen under värmning tills sockret löst sig. Låt svalna (går fort i kallt vattenbad under omrörning).

Lägg sillen i lagen och ställ kallt i tre dygn.

Häll av lagen från sillen och låt den rinna av.

Blanda allt till såsen utom oljan så att sockret löser sig. Häll oljan i en fin stråle under vispning  i blandningen. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl i tre dygn eller mer.

 

myTaste.se

14 dec 2013

Comments powered by Disqus