Secreto med grillad paprika

Secreto med grillad paprika
Secreto har börjat introduceras på svenska marknaden och det skall vi vara tacksamma för. Det är i mitt och mångas tycke den allra finaste styckdetaljen från gris. Med sin fina smak från fettet som ligger insprängt och sin saftighet slår secreto det mesta i köttväg. Enkelt att tillaga är det också. Secreto betyder "hemlig" och är särskilt omtyckt i Spanien där den fått sitt namn från att köttet ligger väl gömt, djupt inbäddat i späck mellan skulderbladen. Man behöver inte göra secreto konstigare än att grilla den och stänka några droppa citronjuice över. Mitt recept är traditionellt med grillad paprika och en lätt sallad till. Secreto kan vara svårt att få tag på men fråga din styckmästare så tar han hem det till dig.

Spara recept som pdf

Secreto 150 g per person
Röd paprika (gärna spetspaprika som är särskilt söt och lättskalad)
En citron
Grönsallad och en salladsdressing.

Saltlake 
1 liter vatten 
2 msk salt
1 msk socker
några lökskivor
1 vilöksklyfta, hackad
1 nypa timjan

Lös upp salt och socker i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Låt secreton ligga någon timme eller mer (ett dygn) i saltlaken. Tag sedan upp den och torka av innan den grillas.

Värm ugnen till 250°. Skär paprikan i fyra bitar och lägg in i ugnen på galler tills delar av skalet börjar bli svartbränt (5-10 minuter).

Tag ut paprikan och lägg den på en tallrik och täck över med en våt handduk ca 10 minuter. Dra sedan av skalet och skär paprikan i strimlor.

Grilla ute eller stek i grillpanna på hög temperatur tills secreton är nästan genomstekt. Lägg den sedan i folie 5-10 minuter innan serveringen. Snedskär secreton i smala strimlor tvärs över muskelfibrerna (som är lätta att se på secreto).

Lägg på grillad paprika och pressa över några droppar citron. Servera med en god grönsallad och salladsdressing.

myTaste.se

4 Jun 2016