Purjolökspotatis

Purjolökspotatis
På restauranger får man ofta en smakrik och ganska smörig purolökspotatis. Något liknande recept har jag inte hittat i böcker eller på nätet. Här är min version som tar fasta på smakrikhet och fin konsistens på potatisen.  Passar perfekt till en bit ryggbiff.

Man måste använda potatis av fast sort annars blir det potatismos av alltsammans. Den här purjolökspotatisen är så saftig att någon sås inte behövs. Men det är ju klart att det gör inte ont med en skvätt hemgjord rödvinssky.

Receptet går att skala upp. Jag har gjort det till 15 personer men då får man göra det i ugnen vid 200° i stället.

Spara recept som pdf

3 personer

750 g fast potatis
75 g smör
½ hönsbuljongtärning
½ grönsaksbuljongtärning
200 g purjolök (både vita och gröna delar)
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
2 krm salt
2 tsk sirap

Skölj och hacka purjolöken.

Skala och strimla potatisen.

Skölj potatisstrimlorna i kallt vatten och låt rinna av på en handduk.

Smält smöret i en stor stekpanna på 2/3 värme och lägg i buljongtärningarna. Rör om tills tärningarna är lösta i smöret.

Blanda strimlad potatis med peppar, salt och sirap och lägg i stekpannan.

Stek under lock första 7-8 minuterna. Vänd ofta och försiktigt med en stekspade så att det inte bildas en kaka. 

Tag av locket och vänd försiktigt ner purjolöken. 

Stek ca 15 minuter till tills potatisen är mjuk och har sjunkit ihop. Vänd med stekspade emellanåt och höj värmen mot slutet för att ge potatisen färg.

myTaste.se

4 Jan 2015