Potatisgratäng

Potatisgratäng

Ännu ett recept på potatisgratäng. Den här får sin fina smak av rikligt med cheddar- och västerbottenost samt palsternacka som ger en viss sötma och kryddighet. Gratängen blir godast och krämigast om den fått svalna och sedan värmts upp igen.

till 5 personer

1 kg potatis av fast sort
175 g lagrad cheddarost
75 g västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 ½ dl vatten
1 palsternacka
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk smör
1 ½  tsk salt
1 krm vitpeppar

Strimla löken löken och bryn försiktigt på medelhög värme i smöret under omrörning. Se till att löken inte bränns vid. Stek tills löken krympt och mjuknat.

Riv osten.

Blanda vispgrädden med vatten, vitlök, peppar och salt.

Sätt ugnen på 200°

Skala och skiva potatis och palsternackor tunnt.

Varva potatis, palsternacka, lök och ost i en ugnsfast form. Ett lager ost skall vara överst.

Häll gräddblandningen över gratängen innan sista lagret ost.

Ställ i mitten i ugnen vid 200° tills gratängen fått fin färg (ca 45 min). Täck sedan med folie och låt stå i ugnen tills potatisen är mjuk.

 

 

 

myTaste.se

27 Dec 2012