Potatisgratäng
Potatisgratäng
Ännu ett recept på potatisgratäng. Den här får sin fina smak av rikligt med cheddar- och västerbottenost samt palsternacka som ger en viss sötma och kryddighet. Gratängen blir godast och krämigast om den fått svalna och sedan värmts upp igen.
till 5 personer
1 kg potatis av fast sort
175 g lagrad cheddarost
75 g västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 ½ dl vatten
1 palsternacka
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk smör
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Strimla löken löken och bryn försiktigt på medelhög värme i smöret under omrörning. Se till att löken inte bränns vid. Stek tills löken krympt och mjuknat.
Riv osten.
Blanda vispgrädden med vatten, vitlök, peppar och salt.
Sätt ugnen på 200°
Skala och skiva potatis och palsternackor tunnt.
Varva potatis, palsternacka, lök och ost i en ugnsfast form. Ett lager ost skall vara överst.
Häll gräddblandningen över gratängen innan sista lagret ost.
Ställ i mitten i ugnen vid 200° tills gratängen fått fin färg (ca 45 min). Täck sedan med folie och låt stå i ugnen tills potatisen är mjuk.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)