Pers hemgjorda saltgurka

Pers hemgjorda saltgurka
Hemgjord saltgurka är nästan beroendeframkallande att äta direkt ur burken när man är sugen på något. Saltgurka är också ett givet tillbehör till hamburgare. Att lägga in saltgurka själv är både enkelt och roligt. Här har jag tagit fram ett recept där gurkorna är precis lagom salta. På nätet kan man hitta recept med 2 dl salt till 2 liter vatten vilket blir alldeles för salt (och då är jag mycket salttolerant). Jag har balanserat sältan mot socker vilket mjukar upp smaken utan att den blir söt. Jag har också en liten mängd ättika som ger en fräsch smak men inte så att det smakar ättika. Lagerbladen ger en lätt kryddighet åt gurkorna.

Kolla även mina Ättiksgurkor

Spara recept som pdf

 

1.5 kg gurkor
8 dillkronor
pepparrot, 1 cm tärningar, 10 stycken (inte så mycket som på bilden).

Lag till gurkan:
2 liter vatten
3 msk ättika (24 %) (jag tar numera 1 msk)
1 dl och 2.5 msk salt
2/3 dl socker (jag tar numera 1/2 dl)
20 svartpepparkorn
10 lagerblad

Tillagning:

Skölj och borsta gurkorna.

Sterilisera glasburkar i ugnen vid ca 110 grader i 10 minuter.

Lägg gurkorna i en burk och slå på 1/2 dl salt. Låt stå 4 timmar. Skaka burken några gånger under tiden.

Skölj bort saltet från gurkorna.

Stick hål med gaffel på fyra ställen i varje gurka.

Skala och tärna pepparroten i små kuber.

Koka upp lagen tills allt socker och salt löst sig. Låt svalna under lock 15 min. Låt därefter svalna helt eller kyl på vattenbad.

Varva gurkorna med dillkronor och pepparrot i glasburken.

Häll på lagen och se till så att den täcker. Spara överbliven lag att fylla på med när gurkorna sugit upp en del av lagen.

Sätt på lock.

Låt gurkorna stå svalt eller i kylen en men helst två veckor.

Vänd på burken ibland annars kan de översta gurkorna bli skarpa av pepparroten.

Gurkorna håller gott och väl ett år om de förvaras svalt och mörkt.

Öppnad burk förvaras i kylen.

 

 

 

  myTaste.se

6 sep 2014

Comments powered by Disqus