Pers köttbullar

Pers köttbullar
Jag började lära mig göra mammas köttbullar vid 12 års ålder och har hunnit öva en hel del sedan dess. Jag skrev ned receptet första gången 1983, dryga 20 år gammal och nu, snart 30 år senare är receptet ännu lite förfinat. Mamma har godkänt köttbullarna för länge sedan och intygat att de är helt i linje med hennes mor och mormors traditioner.

Jag har dock moderniserat receptet lite genom att ta med soya och köttfond för att fördjupa smaken. Dessutom har jag utelämnat ströbröd, för jag betraktar det mest som utfyllnad som ibland kan ge en grynig känsla i munnen. Följer man receptet noga får man fasta fina bullar med mer smak än vanligt.

Spara recept (pdf)

  

Ingredienser till ca 35 st
750 g Fläskfärs, gärna fet               
250 g Nötfärs               
2 dl (ca 2 st) Gul lök, mycket finhackad (gärna i mixer)               
1 msk Kalvfond konc               
1 msk Kinesisk eller japansk soya               
1 dl Vispgrädde               
1 tsk Salt         
1 msk Socker               
6 krm Vitpeppar, nymalen               
3 krm Svartpeppar, nymalen             
2 st Ägg                
 
Blanda smeten noga och ganska länge, annars blir bullarna lösa i konsistensen. Rör runt med handen eller en slev mot slutet. Använd gärna matberedare om satsen är stor. Rulla till relativt stora (golfbollsstora) bullar. Doppa ena handens fingrar i vatten efter varannan bulle. 

Hetta upp en stor stekpanna på högsta värme med ca 50 g smör tills det skummar och börjar brynas. Sänk till ca 2/3 värme. 

Stek inte för många köttbullar samtidigt. De skall kunna vända sig när man skakar pannan. 

Stek först i 1 minut och vänd sedan alla med en gaffel. Stek en minut till och skaka sedan ofta (var 20-30:e sekund) så att bullarna vänder sig och blir runda. 

Peta på köttbullarna med ett finger då och då och tag upp dem från järnet när de känns fasta och elastiska (8-10 min). Tillsätt ev. mer smör till nästa omgång.

Spara skyn till sås.

myTaste.se

15 apr 2017