Pers köttbullar

Pers köttbullar
Jag började lära mig göra mammas köttbullar vid 12 års ålder och har hunnit öva en hel del sedan dess. Jag skrev ned receptet första gången 1983, dryga 20 år gammal och nu, snart 30 år senare är receptet ännu lite förfinat. Mamma har godkänt köttbullarna för länge sedan och intygat att de är helt i linje med hennes och mormors traditioner.

Jag har dock moderniserat receptet lite genom att ta med soya och köttfond för att fördjupa smaken. Följer man receptet noga får man fasta fina och saftiga köttbullar med mer smak än vanligt. Numera har jag ströbröd i för att binda fett som annars rinner ur köttbullarna. Det fungerade och bullarna är saftigare än tidigare.

Uppdaterat 191223 (med ströbröd)

Spara recept (pdf)

  

Ingredienser till ca 35 st
750 g Fläskfärs, gärna fet               
250 g Nötfärs               
2 dl, 125 g (1-2 st) Gul lök, finhackad              

Smet
1 msk Kalvfond konc               
1 msk Kinesisk eller japansk soya               
1 dl Vispgrädde               
1 tsk Salt         
1 msk Socker               
6 krm Vitpeppar, nymalen               
3 krm Svartpeppar, nymalen             
2 st Ägg
4 msk Ströbröd (sist när resten har blandats)                 
 
Blanda/vispa smeten och tillsätt sist ströbrödet. Blanda om och låt stå 10 minuter.

Hacka löken fint

Blanda ihop köttfärs, lök och smet noga, gärna med en degmaskin 5 minuter. Blandar man med händerna är det viktigt att få en så jämn blandning och knåda och röra minst 5 minuter, annars blir bullarna lösa i konsistensen och faller isär på stekjärnet.

Rulla till relativt stora (golfbollsstora) bullar. Rulla ordentligt så spricker de inte på stekjärnet. Doppa ena handens fingrar i vatten efter varannan bulle. 

Hetta upp en stor stekpanna på hög värme med ca 50 g smör tills det skummar och börjar brynas. Sänk till ca 2/3 värme. 

Stek inte för många köttbullar samtidigt. De skall kunna vända sig när man skakar pannan. 

Stek först i 1 minut och vänd sedan alla med en gaffel. Stek en minut till och skaka sedan järnet någon gång i minuten så att bullarna vänder sig och blir runda. 

Man kan lägga på ett lock under några minuter så blir bullarna snabbare genomvarma. Men glöm inte att ta av locket sista 5 minuterna så att de får färg.

Peta på köttbullarna med ett finger då och då och tag upp dem från järnet när de känns fasta och elastiska (ca 10 min). Tillsätt ev. mer smör till nästa omgång.

Spara skyn till sås.

myTaste.se

15 Apr 2017