Pers glögg

Pers glögg
Den här glöggen har sitt ursprung från min arbetsplats på 80-talet där man hade god tillgång till 95% sprit. Vanligt brännvin går dock lika bra. Jag ändrade receptet efter egen smak och har justerat receptet många gånger sedan dess.

Det som gör den här glöggen så smakrik är att man först gör ett spritextrakt av kryddorna. Andra glöggrecept där man häller en påse glöggkryddor i en panna med varmt vin kommer inte i närheten av den här glöggen. Vin drar inte alls ur lika mycket smak som sprit. Glöggen blir stark (20%). Tag mindre brännvin för svagare glögg.

Glöggtinktur:
15 g Kanelstänger
3g Nejlikor
20 g Torkad ingefära, (stött i mortel)
½  tsk Kardemummakärnor (stötta i mortel)
6 st Torkade pomeransskal
3 dl Vodka eller brännvin

Blanda och låt stå över natten. Sila tinkturen och krama ur pomeransskalen. Låt helst klarna några timmar. Överbliven tinktur kan sparas hur länge som helst.

Glögg (ca. 3 liter):
2 dl Glöggtinktur
2 krm Vanilinsocker
3 flaskor Rött vin
½  dl Mörkt muscovadosocker
½  dl Mörk sirap
3 dl Socker
1 dl Russin, hackade
37 cl Vodka eller brännvin

Blanda under svag uppvärmning. Glöggen blir godast om den får stå ett par dagar med russinen som man då silar av.

myTaste.se

14 Dec 2013