Ost- och baconomelett med honungsglacerad lök

Ost- och baconomelett med honungsglacerad lök
Omelett är något som de flesta sveper ihop på vad man har i kylen och utan recept. Det gör jag också men den här gången blev resultatet så bra att jag valde att lägga upp det på bloggen. Här gifter sig, som vanligt, bacon med ost och till det kommer en liten sötma av karamelliserad lök och honung. 

Spara recept som pdf

1 pkt bacon
1 gul lök
2 tsk honung
2 krm svartpeppar, nymalen 
6 ägg
2 krm salt
1 msk hackad gräslök till garnering
4 skivor lagrad ost 
smör eller olivolja

Skär bacon i bitar och stek på medelvärme.

Skiva och skär löken grovt.

Ta upp baconstrimlorna när de fått färg och stek löken i samma stekpanna på svag värme, tillsammans med baconfettet, honung och svartpeppar. Löken skall få lite färg och bli glansig (ca 7 minuter).

Knäck äggen i en skål och tillsätt salt och ostskivor. Rör försiktigt i smeten (vispa inte) utan att gula och vita blandas helt.

Värm upp en liten stekpanna (20-30 cm) med smör eller olivolja på 1/3 värme. Har man ingen liten stekpanna kan man dubbla receptet och använda en vanlig stekpanna. Dubblar man inte receptet tar det mindre tid att få omeletten färdig i en stor stekpanna. Då kan man även höja värmen ett steg.

Blanda bacon och lök stekpannan.

Häll över omelettsmeten, lägg på lock och stek försiktigt ca 20-25 minuter. Omeletten börjar bli färdig när det bubblar på ytan som lite senare skall stelna. Kolla att omeletten fått fin stekyta genom att lyfta försiktigt med en sked i kanten. Jag brukar höja värmen mot slutet för att få extra fin färg.

Lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd så att stekytan kommer uppåt.

Strö över lite gräslök.

 

 

myTaste.se

8 Nov 2016