Mustig gryta på oxbringa, haricots verts och portabello

Mustig gryta på oxbringa, haricots verts och portabello
Utmärkande för oxbringa är den stora mängden bindväv som omger köttfibrerna. Det gör att köttet måste kokas länge för att bli mört. Men då är det också ett mycket fint kött där man tydligt ser de långa fibrerna. Bindväven omvandlas under kokningen till gelatin vilket gör att buljongen får en fyllig känsla och att den stelnar i kylen. Den här grytan blev långt över förväntan. Grönsakerna ger en skön sötma och kombinationen haricots verts och smörstekt portabello är mycket god.

Spara recept som pdf

600 g rimmad oxbringa
2 l vatten
1 gul lök
3 + 3 vitlöksklyftor
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2 morötter
2 portabello
15 kryddpepparkorn
6 lagerblad
 1 tsk timjan
1 tsk libbsticka (kan uteslutas eller köp här: Libbsticka)
20 svartpepparkorn
2 st oxbuljongtärningar (mörk)
1/3 purjolök (gärna gröna delar)
150 g färska Haricots verts
1 knippe persilja, hackad
Salt
Smör

Skär bringan i rätt stora bitar och bryn på hög värme i olja.

Skala och skär rotfrukterna och gul lök i bitar

Lägg köttet och hälften av de skurna grönsakerna i en kastrull och slå på vattnet

Tillsätt kryddorna, 3 pressade vitlöksklyftor och buljongtärning och låt puttra 3 timmar under lock. Tillsätt ev. mer vatten om det inte täcker köttet

Tärna under tiden portabello och stek i smör.

Skär haricots verts i 2-3 bitar

Efter 3 timmars sjudning, sila allt och ta till vara på buljongen och köttbitarna. Släng de sönderkokta grönsakerna

Tillsätt andra hälften av rotfrukter och lök och låt puttra en halvtimme till

Tillsätt haricots verts, 3 pressade vitlöksklyftor och purjolök och sjud ca 5 min

Tillsätt slutligen persilja och portabello före serveringen

Smaka av med salt för att balansera upp grönsakssötman

 

myTaste.se

10 Oct 2015