Musslor i vin och fänkål
Musslor i vin och fänkål
Detta recept har ledit till en 20-årig konflikt om vem som är den egentlige upphovsmannen; jag eller min likaledes matglada väninna? Jag förstås... hur som helst, receptet är unikt, inte i sin stil utan i sin sammansättning av ingredienser och tillagningssättet där musselspadet reduceras till ett koncentrat av härliga smaker.
1 påse färska blåmusslor
50 g smör
1/2 dl fin olivolja
1 knippe persilja (hackad) samt kvistar till garnering
1 dl vitt torrt vin
1 tsk fänkålsfrön
4 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad charlottenlök
lite finskivad röd spansk peppar (efter smak, kan uteslutas)
1/2 fiskbuljongtärning
Skölj musslorna och släng de som inte stänger sig när man knackar på dem. Fräs allt utom musslor och vin i smör och olja, utan att löken tar färg. Tillsätt vin och musslorna och koka under lock ca 5 min. Sila av och ta tillvara på spadet. Koka ihop spadet några minuter så att det smakar riktigt fylligt. Lägg upp musslorna på ett fat och häll spadet över musslorna. Strö lite persilja över musslorna. Servera med ett gott bröd att doppa i spadet.
Andra inlägg
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)
- Äkta dansk currysill