Musslor i vin och fänkål

Musslor i vin och fänkål
Detta recept har ledit till en 20-årig konflikt om vem som är den egentlige upphovsmannen; jag eller min likaledes matglada väninna? Jag förstås...  hur som helst, receptet är unikt, inte i sin stil utan i sin sammansättning av ingredienser och tillagningssättet där musselspadet reduceras till ett koncentrat av härliga smaker.

1 påse färska blåmusslor
50 g smör
1/2 dl fin olivolja
1 knippe persilja (hackad) samt kvistar till garnering
1 dl vitt torrt vin
1 tsk fänkålsfrön
4 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad charlottenlök
lite finskivad röd spansk peppar (efter smak, kan uteslutas)
1/2 fiskbuljongtärning

Skölj musslorna och släng de som inte stänger sig när man knackar på dem. Fräs allt utom musslor och vin i smör och olja, utan att löken tar färg. Tillsätt vin och musslorna och koka under lock ca 5 min. Sila av och ta tillvara på spadet. Koka ihop spadet några minuter så att det smakar riktigt fylligt. Lägg upp musslorna på ett fat och häll spadet över musslorna. Strö lite persilja över musslorna. Servera med ett gott bröd att doppa i spadet.

myTaste.se

12 Jan 2013