Matjestårta (matjespudding)
Pers matjestårta (matjespudding)
Jag ville göra något slags matjestårta till midsommarafton, men mer i form av en paté. Resultatet blev över förväntan. Smaken är djupare och fylligare än andra matjestårtor. Hemligheten är några extra nypor salt och socker.
Uppdaterad 180715
Ingredienser, 10 pers
5 st Gelatinblad
2 burkar (250 g) Matjessill, ganska finhackad
3 dl Crème fraiche
2 dl Sillspad
4 msk Gräslök, hackad
4 msk Dill, hackad
4 st Ägg, hårdkokta
2 tsk Salt
2 msk Socker
1/2 krm Cayennepeppar
100-150 g röd stenbitsrom
Gräslök för garnering
Tillagning
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 –10 minuter.
Blanda salt och socker med sillspadet och rör om tills allt löst sig. Blanda med creme fraiche, cayennepeppar, dill och gräslök.
Tag försiktigt ut gulorna från de kokta äggen och finhacka vitan.
Blanda smeten med äggvitan och matjessillen.
Tag upp gelatinet, smält det försiktigt i en kastrull och rör ner i smeten.
Häll i en rektangulär form (gärna matbox) och lägg ner äggulorna på rad.
Täck över och ställ kallt 3–4 timmar, eller över natten.
Doppa formen en kort stund i varmt vatten (kranvarmt) så att innehållet släpper. Stjälp upp på ett fat och bre på rom. Strö gräslök över.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)