Lyxig Gulasch

Lyxig Gulasch
Tanken med den här soppan var först att det skulle bli en vanlig kött- och grönsakssoppa. Men tankarna flög iväg under tiden som jag lagade soppan och i slutänden blev det en gulasch i stället. Så följden blev att soppan har lite nordisk touch med soppkryddor som kryddpeppar och libbsticka. Som vanligt blir sådana här långkok mycket bättre efter att de har fått svalna långsamt och sedan värms före serveringen. Anledningen är att soppan då fortsätter då att tillagas och smaker går ihop och balanseras.

Och vad är så lyxigt med den här gulaschen? Jo, att den görs med stor omsorg och några fler moment än i vanliga recept. Det lönar sig. En finess är gelatinbladen som ger en härligt glansig yta och konsistens på soppan. Om man vill kan man istället lägga i en grisfot, som innehåller massor med gelatin.

2 kg högrev
1 dl tomatpuré
1 gul lök, grovhackad
4 lagerblad
20 svartpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 tsk libbsticka (köp i kryddbod eller saluhall)
2 msk paprikapulver
2 tsk timjan
5-6 tsk salt
3 tsk brun farin
1 dl olivolja extra virgin

Skär bort fett och hinnor från köttet. Skär köttet i plommonstora bitar.

Sätt ugnen på grillvärme, högsta temp.

Bryn i flera omgångar på högsta värme och utan fett, helst i en gjutjärnspanna. Om köttet vätskar sig så att det kokar har man för låg värme eller för mycket kött.

Lägg köttet i en långpanna och gnid in med tomatpurén. Grilla  långt upp i ugnen 7-8 minuter.

Slå vatten i stekpannan och laka ur intorkade köttsafter. Häll i en stor kastrull för köttkoket.

Lägg köttet och övriga ingredienser ovan i kastrullen och täck nätt och jämnt med vatten.

Koka upp och sänk temperaturen så att grytan sjuder med locket på.

Sjud i 1 ½ timme.

3-4 morötter (300g)
1 bit kålrot (100g)
1 bit palsternacka (100g)
1 bit rotselleri (100g)
6 vitlöksklyftor, skalade
olivolja
3 gelatinblad

Skala och tärna under tiden rotfrukterna. Lägg i samma långpanna som köttet grillades i och ringla över olivolja. Rör om och ställ in i ugn på grillvärme 7-8 min. Kolla att det inte bränns.

Lägg i kastrullen efter  att köttet sjudit 1 ½ timme. Tillsätt mer vatten så att allt täcks.

Sjud i 30 minuter.

2 röda paprikor, skurna i bitar
1-3 röda spansk peppar (chili), skurna
½ purjolök (den gröna delen), skuren

Skär bort yttersta gröna änden av purjolöken och tag bort torra fula blad. Skölj noga och skär den gröna delen i bitar. Tillsätt ovanstående och sjud i 15 minuter.

Smaka av med någon nypa libbsticka.

Låt helst svalna flera timmar innan den värms igen och serveras.

Servera med ett gott bröd.

myTaste.se

25 Aug 2013