Lyxig fiskbuljong
Lyxig fiskbuljong
Riktig hemgjord fiskbuljong är ett måste för riktigt goda fisksoppor och såser. Använd gärna plattfisk som piggvar. Undvik fisk med mycket smak som lax och makrill (har man inget annat går det bra också). Var noga med att fisken är färsk. Gammal som stått i kylen ett par dagar duger inte (har själv gjort det misstaget). Buljongen skall dofta himmelskt. Den går utmärkt att frysa in för senare tillfällen.
1 kg Fiskskrov med gälarna borttagna.
Räkskal från 200 g räkor och ev. skal från ca 200 g av andra skaldjur
1 Gul lök
2 l Vatten
3 Lagerblad
1 dl Vitt vin
2 krm Timjan
6 Vitlöksklyftor, pressade
8 Vitpepparkorn
1 Morot (150g)
1 bit Selleri (100g)
1 Palsternacka (100g)
1 näve Persilja
1 tsk Salt
Ställ in räkskalen i ugnen på högsta värme tills de får en rostad doft (ca 10 min)
Skala och skär lök och rotfrukter i små bitar.
Slå på vattnet och övriga ingredienser och koka upp. Tillsätt mer vatten om det inte täcker fisken.
Låt buljongen sjuda 1 timme.
Sila buljongen och släng resterna.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)