Köttfärssås Bolognese, recept 1

Köttfärssås Bolognese, recept 1
Det här är ett av många receptet på köttfärs Bolognese som jag tagit fram genom åren. Libbsticka och sellerisalt får man tag på i saluhallar och kryddbodar men enklast är nog webbhandel. Se adresserna i receptet. Tag annars lite mer av de andra kryddorna och lägg i en näve tärnad rotselleri i stället för sellerisalt.

Spara recept (pdf)

1000 g nötfärs (helst högrev)
1 st gul lök, hackad och fräst försiktigt i olja     
3 st morötter (300 g), tärnade
8 st vitlöksklyftor, tillplattade och finhackade    
1 tsk svartpeppar, nymalen/krossad
1 tsk kryddpepparkorn, mortlade
2 tsk chiliflakes (Santa Maria)    
2 st köttbuljongtärningar, smulade   
2 st grönsaksbuljongtärningar, smulade       
2 msk paprikapulver      
2 tsk salt    
6 st lagerblad
1 dl olivolja, extra virgin  
2 dl tomatpuré  
1.5 kg krossade tomater     
1 dl tomatketchup
1 liter vatten 
olivolja till stekning  

Bryn färsen ordentligt i olja så att den får tydlig färg. Använd två stekjärn eller stek i två omgångar.

Hacka/skär lök, vitlök och morötterna.

Fräs lök och vitlök i olivolja. Se till att det inte bränns.

Blanda brynt färs med lökröra och övriga ingredienser ovan i en stor kastrull och rör om.

Koka upp och sjud på låg värme under lock 1 ½  timme. Rör om då och då.

1 st purjolök, sköljd och hackad
4 st vitlöksklyftor, pressade    
1 msk libbsticka (uteslut eller köp här: Libbsticka
1 tsk sellerisalt (uteslut eller köp här: Sellerisalt
2 tsk timjan    
3 tsk dragon    
1 burk körsbärstomater
olivolja

När köttfärssåsen kokat 1 ½ timme blandar man i ovanstående ingredienser och sjuder 30 min till.

Servera med spagetti, parmesan och några färska basilikablad.

 

myTaste.se

24 jul 2015

Comments powered by Disqus