Kött- och grönsakssoppa med libbsticka och brysselkål

Kött- och grönsakssoppa med libbsticka och brysselkål
Köttsoppa brukar man svepa ihop på vad man hittar i butiken och det blir alltid gott. Man kan också följa recept och här är ett som är en fröjd för ögon och gom. Speciellt är libbstickan som hör till mina favoritkryddor i soppor och grytor. Den ger en speciell buljongarom och på något sätt typisk klassisk soppkänsla. Hittas på saluhallar och kryddbodar, eller beställs på nätet. Det är verkligen värt besväret. Annars går det bra att ersätta med timjan. Gelatin använder jag i stället för att lägga i ben och broskbitar. Det ger en simmig känsla i munnen.

Spara recept (pdf)

1 kg högrev, putsat rent från hinnor och skuren i grytbitar
olja att bryna köttet i
5 selleristjälkar, hela
1 liten kålrot (ca 300 g), skalad och skuren i kuber
4 morötter, skalade och skurna i valnötsstora bitar
2-3 gula lökar, skalade och hela
5 vitlöksklyftor, tillplattade och hackade
1 palsternacka, skalad och skuren i valnötsstora bitar
15 brysselkål, skär av stammen och tag bort yttersta bladen
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
4 lagerblad
1 msk libbsticka (köp här: Libbsticka)
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja, extra virgin, i soppan
2 krm cayennepeppar
5 tsk salt
5 gelatinblad, blötlagda några minuter i kallt vatten

Bryn högrevsbitarna på högsta värme i olja. Lägg inte i för många bitar åt gången, annars börjar köttet koka i stället för att brynas.

Lägg köttet i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Skumma noga! Det bildas massor av skum som annars sjunker tillbaka och grumlar soppan.

När det inte bildas mer skum (efter ca 10 min), lägg i alla kryddor, hela lökar, olivolja, gelatinblad och tomatpurén.

Sjud under lock 2 timmar. Lägg sedan i morötterna.

Fortsätt sjuda 30 min och och tag upp löken som slängs.

Lägg i kålroten, palsternacka, vitlök och selleri.

Fyll på med vatten så att grönsakerna täcks och koka upp på högre värme.

Sänk värmen och fortsätt sjuda 40 min.

Tag av selleristjälkarna som slängs.

Lägg sist i brysselkål.

Fortsätt koka ca 10 min. Stick brysselkålen med en nål och känn efter så att den fortfarande är ganska fast.

Smaka ev. av med salt och svartpeppar.

myTaste.se

18 maj 2014

Comments powered by Disqus