Klar ärtsoppa med fläsklägg och fin kryddning

Klar ärtsoppa med fläsklägg och fin kryddning
Den här soppan är tänkt att vara lite mer elegant än vanligt och blir som en klar soppa i stället för gröt. Smaken är betonad på en rik buljong av kött och grönsaker samt kryddnejlika och muskot. Jag använder inte senap till den här soppan eftersom den fina kryddningen då inte kommer fram.

Den här soppan kan man äta som Sten Broman gjorde: med ärtor och buljong var för sig. Att soppan är klar beror på att det är mindre ärtor än vanligt i den, samt att ärtorna får sjuda så långsamt som möjligt utan omrörning.

Spara recept som pdf


Fläskläggskok
1 färsk fläsklägg med ben (1.5 kg), eller rimmad men minska då på saltet.
3 1/2 liter vatten
1 stor gul lök (200g)
1 palsternacka (150g)
1 bit rotselleri (300g)
2 stora morötter (300g)
10 lagerblad, smulade
15 kryddnejlikor, hela
1 tsk vitpepparkorn
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk + 1 tesked om rimmad fläsklägg används. Tag annars något mer vid avsmakningen.

Ärtsoppa
300 g gula ärtor
Buljongen från fläskläggskoket
5 krm timjan
3 krm mejram
10 kryddnejlikor, hela
3 krm riven eller malen muskotnöt
1 grönsaksbuljongtärning
1 hönsbuljongtärning
1 tsk libbsticka, kan uteslutas eller köp här: Libbsticka

Dag 1
Lägg ärtorna i några liter vatten 20-24 timmar.

Skala rotfrukter och skär i små bitar. Skala och skär löken i fyra bitar.

Smula lagerbladen

Skölj fläskläggen och lägg i en stor kastrull med vattnet och koka upp.

När vattnet kokat upp skummar man under några minuter tills det mesta av skummet flutit upp.

Lägg i skurna rotfrukter, lök, vitlök, salt och kryddorna

Sjud på svag värme under lock i 2 timmar.

Slå allt i ett durkslag och samla upp buljongen.

Tag upp läggen och låt svalna tills man kan peta loss köttet. De urkokta grönsakerna slängs men några morötter kan sparas för att de ger en fin färgklick till soppan.

Peta loss allt kött och lägg i en plastpåse i kylen till nästa dag.

Skär brosk, svål och fett i mindre bitar och lägg tillbaka tillsammans med ben i buljongen och sjud långsamt ytterligare 1 till 1 1/2 timme under lock.

Sila med en finmaskig sil och ställ buljongen svalt till dag 2, då den kommer att ha stelnat.

Dag 2
Sila bort vattnet från ärtorna

Skär köttet i små bitar

Koka upp buljongen och tillsätt ärtorna, kryddnejlikor och buljongtärningar.

Sjud så svagt som möjligt (!) under lock 1 1/2 timme. Rör inte!

Tag mot slutet av koket bort ärtskal som flyter ovanpå med en hålslev eller sked, men rör inte om.

Lägg i köttet och tillsätt timjan, mejram, libbsticka och muskot. Sjud 10 minuter till.

Smaka av med salt. Gör inte detta tidigare om köttet är rimmat, eftersom soppan då kan bli för salt.

 

myTaste.se

4 jan 2016

Comments powered by Disqus