Indisk lammgryta med Garam Masala (Rogan Josh)

Indisk lammgryta med Garam Masala (Rogan Josh)
Indisk mat är känd för att vara otroligt stark och kryddig. Men den är också fantastiskt välsmakande med många olika kryddor som passar perfekt ihop. Jag har hämtat inspiration till den här klassiska grytan genom att googla på en massa recept och kollat på videos från Youtube. Den är enkel att göra och svår att misslyckas med. Och det doftar underbart i köket när man lagar grytan. Där finns en hel del chili i mitt recept men inte till närmelsevis så mycket som om den gjordes i ett indiskt kök. Själv föredrar jag att göra den superhet. För en mer vulkanisk smakupplevelse väljer man piri-piri eller annan superhet chili i stället för den större och mildare spanska pepparn och tillsätter då betydligt mer än som står i receptet. Ta även mer cayennepeppar som brukar vara den dominerande chilin i många recept. Jag har valt att låta färsk chili dominera eftersom för mycket cayennepeppar gör grytan något besk. Men två teskedar borde inte vara något problem. En annan sak är om man vill lägga tonvikt på spiskummin eller kanel. Jag har valt att låta kanel framträda för att få en rundare och mer aromatisk smak. Garam masala är en traditionell indisk kryddmix som finns i många varianter. Här har jag gjort min egen som innehåller paprikapulver och gurkmeja för att ge fin färg.

Spara recept som pdf

1 kg Lammkött, t.ex. stek, bog, rygg (gärna med ben)
6 Röda färska röda chilifrukter (spansk peppar eller piri-piri om starkare gryta önskas)
3 Stora gula eller röda lökar, hackade
2 msk Ingefära, färsk, fintärnad
2 Kanelstänger
1 liter Krossade tomater
1 Hönsbuljongtärning
1/2 Lime, pressad (1 hel går också bra)
2 msk Mango chutney
1 Stor morot, skuren i slantar
1 dl Russin
4 1/2 tsk Salt
20 Svartpepparkorn
1 msk Tomatpuré
6 Vitlöksklyftor, pressade
3 dl vatten
Matolja
Röd färsk chili till garnering
Koriander, färsk till garnering
Yoghurt + Mango Chutney till servering

Kryddmix (Garam Masala)
1 tsk Cayennepeppar
1 tsk Curry
2 tsk Gurkmeja
1/2 tsk Kardemumma
2 tsk Koriander, malen
1 tsk Kryddnejlikor, malen
2 tsk Paprikapulver
1 msk Spiskummin
2 tsk Fänkålsfrön, mortlade

Vill man ha naanbröd till gör man det först eller medan grytan sjuder Naanbröd recept

Blanda ihop kryddmixen

Hacka löken och skär moroten i slantar

Skär chilin i små bitar.

Skala och tärna ingefäran fint.

Skär köttet i ganska stora grytbitar. Låt fett sitta kvar.

Bryn på hög värme i några msk matolja. Lägg inte för mycket kött i stekpannan för då vätskar det sig och blir kokt.

Lägg köttet i en stor kastrull och blanda om med kryddmixen.

Bryn löken i 3 msk matolja på medelvärme i stekpannan där köttet bryntes. Låt den ta lite färg men bränn inte. Ta sedan upp löken i en skål.

Stek det kryddade köttet i matolja någon minut på mellanvärme så att det doftar om kryddorna. Vänd köttbitarna flera gånger.

Slå på 3 dl vatten och för över till en stor kastrull.

Tillsätt alla ingredienser utom russin och koka upp.

Slå ner värmen och låt sjuda under lock 2 timmar.

Tillsätt russinen och sjud 1/2 timme till.

Garnera med färsk koriander och chili.

Servera med naanbröd, turkisk yoghurt (10%) och mango chutney.

 

 

 

 

 

myTaste.se

25 feb 2018