Het Chutney på Physalis och Habanero
Het Chutney på Physalis och Habanero
Detta var egentligen tänkt som en habanerosås men smaken blev precis som en mango chutney, fast hetare och något mindre söt. Kryddningen är orientalisk med bl.a muskot, kanel och kryddpeppar. Svårt att bortse från att den smakar mango trots att det inte finns med i receptet. Kanske beroende på att den intensiva smaken av habanero ofta liknas vid just mango. Den här chutneyn passar bra till allt grillat. Själv gillar jag att dra en sträng av den över en chorizo. Passar även till indiskt och annat asiatiskt. Vill man ha en mildare chutney, tag bara 1 habanero. Vill man ha den mer vildsint, tag 6 habanero.
Physalis
45 st physalis (finns numera i de flesta matbutiker)
15 st (250 g) körsbärstomater
4 st (60 g) habanero chili
1 st lime, pressad
3 msk ättika 24%
1 tsk salt
1/2 dl socker
2 tsk nymalen/mortlad kryddpeppar
2 krm kanel
2 tsk malen/riven muskotnöt
5 krm ingefära, torkad
1 tsk svartpeppar, nymalen
2 msk maizena
ev. 1 krm natriumbensoat. Naturligt konserveringsmedel som förhindrar jäsning.
Kör alla ingredienser några minuter i en mixer. Häll i en kastrull och koka upp. Låt puttra ett par minuter och sedan svalna. Förvara i glasburkar i kylskåp. Går bra att frysa in.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)