Hemgjord thailändsk sweet chilisås
Hemgjord thailändsk sweet chilisås
Sweet chilisås som man köper kan vara helt OK men bäst blir det om man gör den själv. Det här är min variant. Experimentera gärna med kryddmängderna och prova med att tillsätta t.ex färsk mynta, koriander, pressad lime, rivet limeskal, ingefära, galangalrot. Använd någon av de starkare röda chilisorterna. Socker tar på något vis bort det mesta av hettan så med spansk peppar blir det inte mycket till hetta.
1 ½ dl vatten
6 msk socker
1 tsk salt
2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk thailändsk eller japansk soya (inte kinesisk mushromsoya som är alldeles för bränd i smak och färg)
1 tsk salt
2 tsk maizena utrört i 1 msk vatten (tag mer maizena för tjockare sås).
1 krm riven muskotnöt
1 tsk thailändsk fisksås
1 eller fler finhackad färsk röd thaichili eller färsk piri-piri eller habanero
1 finhackad vitlöksklyfta
Blanda allt och koka upp under omrörning. Låt svalna. Färdig.
På bilden marinerar jag räkor i såsen vilket blir mycket gott. Tänk på att såsen skall vara svalnad före marineringen. Låt marinera högst en timme annars går räksmaken ut i marinaden.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)