Hemgjord kebab

Hemgjord kebab
Idén till den här rätten kommer från ett nummer av Allt om Mat någon gång i mitten på 1990-talet. En läsare hade kommit på en teknik att göra egen kebab. Jag testade och det fungerade över förväntan. Kryddning och tillbehör har jag ändrat efter min egen smak. Mycket lätt att göra.

Köttfärs
500 g Lamm- eller nötfärs
1 msk Kalv / oxfond
1 tsk Spiskummin
2 klyftor Pressad vitlök
1 msk Kinesisk soya
1 tsk Oregano
3 krm Svartpeppar
2 krm Cayennepeppar
2 krm Riven muskotnöt
1 msk Maizena (1 tsk/300 g lammfärs)

Salsa
1 msk Tomatpuré
1 msk Olivolja
4 krm Sellerisalt eller Herbamare
1 krm Salt
1 st Chilifrukt, hackad (eller mer om man vill ha en het sås)
2 msk Ketchup
4 dl Krossade tomater
1 tsk Ättika 24% eller 2 tsk Ättikssprit 12%
4 krm Svartpeppar
2 klyftor Pressad vitlök

Currydressing
1 dl Crème fraiche
4 msk Majonäs
1 krm Cayennepeppar
2 krm Svartpeppar
2 krm Curry
2 msk Bostongurka
2 krm Gurkmeja
1 krm Ättika 24%

Sallad
Svarta oliver
Fetaost eller Gevre (lägg överst vid serveringen)
Olivolja
Strimlad röd lök
Cocktailtomater
Purjolök
Pepperoni

Pommes frites

Bakplåtspapper

Tillagning
Blanda såserna och gör salladen.

Blanda färsen. Rör om ordentligt. Kavla ut den millimetertjockt mellan två oljade bakplåtspapper. Drag av övre pappret och och vänd köttsidan ned i en het oljad stekpanna. Det gör inget om köttet kavlats ut större än stekpannan. Börja lägga utkanten av köttet mot stekpannan, sedan lossnar köttet lätt. Drag försiktigt av bakplåtspappret. Stek på hög värme mindre än en minut och vänd. Servera med pommes, såserna och salladen.

 

Comments powered by Disqus

myTaste.se

26 dec 2012

Comments powered by Disqus