Hemgjord kebab

Hemgjord kebab
Idén till den här rätten kommer från ett nummer av Allt om Mat någon gång i mitten på 1990-talet. En läsare hade kommit på en teknik att göra egen kebab. Jag testade och det fungerade över förväntan. Kryddning och tillbehör har jag ändrat efter min egen smak. Både roligt och lätt att göra. Trevlig omväxling till tacofredag. Kebab äter man gärna en rejäl laddning av så receptet är på 200-250g kött per person. Det tar slut vet jag av erfarenhet.

Uppdaterad 210228

4-5 personer

Köttfärs (till 3 kebabplattor)
1000 g Lamm- eller nötfärs
2 msk Kalv / oxfond
2 tsk Spiskummin
4 klyftor Pressad vitlök
2 msk Kinesisk soya
2 tsk Oregano
6 krm Svartpeppar
4 krm Cayennepeppar
4 krm Riven muskotnöt
2 tsk Sesamolja
2 msk Maizena (1 tsk/300 g lammfärs)

Salsa
1 msk Tomatpuré
1 msk Olivolja
4 krm Sellerisalt eller Herbamare
1 krm Salt
1 st Chilifrukt, hackad (eller mer om man vill ha en het sås)
2 msk Ketchup
4 dl Krossade tomater
1 tsk Ättika 24% eller 2 tsk Ättikssprit 12%
4 krm Svartpeppar
2 klyftor Pressad vitlök

Currydressing
1 dl Crème fraiche
4 msk Majonäs
1 krm Cayennepeppar
2 krm Svartpeppar
2 krm Curry
2 msk Bostongurka
2 krm Gurkmeja
1 krm Ättika 24%

Sallad
Oliver
Fetaost eller Gevre (lägg överst vid serveringen)
Strimlad röd lök
Cocktailtomater, halverade
Purjolök
Pepperoni (inlagda halvstarka chilifrukter)
Olivolja
Pressad citron eller lime

Pommes frites

Inlagda Jalapenos

Skivad spansk peppar som garnityr

Bakplåtspapper, färdigskuret i ark.

Tillagning
Blanda såserna och gör salladen.

Blanda färsen. Rör om ordentligt, gärna i en matberedare.

Dela köttfärsen i 3 delar 

Kavla ut den millimetertjockt mellan två oljade bakplåtspapper. Går lättast om man håller i själva rullen på brödkaveln. Kavla korsvis.

Dra försiktigt av övre pappret och använd som undersida för nästa omgång köttfärs.

Olja ett nytt bakplåtspapper och lägg ovanpå köttfärsen.

Kavla ut och fortsätt med sista omgången köttfärs.

Vänd köttsidan för en omgång köttfärs ned i en het oljad stekpanna (maxvärme). Det gör inget om köttet kavlats ut större än stekpannan. Köttet drar snabbt ihop sig och lossnar mot mitten av stekpannan. Hjälp till med fingrarna och en stekspade så att allt kött får kontakt med stekpannan.

Vänd köttet efter någon minut när det har fått färg. Det kan gärna få se lite bränt ut här och där. det tillför smak. Gör man en större sats kan det vara bra att skrapa stekjärnet rent ca vart femte omgång.

Skär köttet i mindre bitar.

Servera med pommes, såserna och salladen.

 

myTaste.se

26 dec 2012