Habanerosås à la Tabasco
Habanerosås à la Tabasco
Habanero hör till de allra starkaste chilifrukterna och finns i många olika varianter. Utmärkande, förutom styrkan och utseendet, är den mycket speciella aromen, som möjligen kan liknas vid mango. Aromen är så tydlig att den väl balanserar styrkan. Jag ville göra en chilisås i samma stil som Tabasco, men med habaneropeppar som bas. Jag ville också att den skulle ha en absolut ren habanerosmak, alltså ingen vitlök eller andra kryddor. Där finns dock en gnutta pressad lime för att framhäva smaken.
Efter mycket experimenterande samt rinnande näsa, otaliga hostattacker och nysningar fick jag fram det här receptet på en sås som liknar Tabasco till utseendet, men är förmodligen runt fem gånger hetare, att döma av hur mycket jag tar av den för att få fram samma styrka.
Habanero
Ingredienser till ca 3 dl habanerosås
300g Habanero
1/2 dl Ättika 24% (ej ättiksprit)
1 knapp dl Vatten
2 1/2 krm Salt
1/2 pressad Lime
Tillagning
Använd helst plasthandskar och akta ögonen. Skölj inte redskap med varmt vatten eftersom chiliångor då sprids i rummet.
Ta av stjälkarna från chilifrukterna.
Skär i mindre bitar.
Kör i mixer.
Blanda en lag av övriga ingredienser så att saltet löser sig.
Kör mixad habanero med ättikslagen ca 1 min i mixer.
Sila genom finmaskig sil.
Krama ur resterna som inte passerar silen med handen (handskar!).
Tappa upp på små glasflaskor. Själv använder jag tomma tabascoflaskor. Förvara svalt och mörkt. Kan även frysas men tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp.
Glöm inte att skaka om flaskan före användning.
Mixning
Silning
Stark sås, milt sagt.
Resterna kan man göra en het marmelad på.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)