Habanerosås à la Tabasco

Habanerosås à la Tabasco
Habanero hör till de allra starkaste chilifrukterna och finns i många olika varianter. Utmärkande, förutom styrkan och utseendet, är den mycket speciella aromen, som möjligen kan liknas vid mango. Aromen är så tydlig att den väl balanserar styrkan. Jag ville göra en chilisås i samma stil som Tabasco, men med habaneropeppar som bas. Jag ville också att den skulle ha en absolut ren habanerosmak, alltså ingen vitlök eller andra kryddor. Där finns dock en gnutta pressad lime för att framhäva smaken.

Efter mycket experimenterande samt rinnande näsa, otaliga hostattacker och nysningar fick jag fram det här receptet på en sås som liknar Tabasco till utseendet, men är förmodligen runt fem gånger hetare, att döma av hur mycket jag tar av den för att få fram samma styrka.

Spara recept som pdf


Habanero

Ingredienser till ca 3 dl habanerosås
300g Habanero
1/2 dl Ättika 24% (ej ättiksprit)
1 knapp dl Vatten
2 1/2 krm Salt
1/2 pressad Lime

Tillagning
Använd helst plasthandskar och akta ögonen. Skölj inte redskap med varmt vatten eftersom chiliångor då sprids i rummet.

Ta av stjälkarna från chilifrukterna.

Skär i mindre bitar.

Kör i mixer.

Blanda en lag av övriga ingredienser så att saltet löser sig.

Kör mixad habanero med ättikslagen ca 1 min i mixer.

Sila genom finmaskig sil.

Krama ur resterna som inte passerar silen med handen (handskar!).

Tappa upp på små glasflaskor. Själv använder jag tomma tabascoflaskor. Förvara svalt och mörkt. Kan även frysas men tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp.

Glöm inte att skaka om flaskan före användning.

 

 

Mixning

Silning

 

Stark sås, milt sagt.

 

Resterna kan man göra en het marmelad på.

Comments powered by Disqus

myTaste.se

27 dec 2012

Comments powered by Disqus