Grönkål (Långkål)

Grönkål
Grönkål är en underskattad delikatess vid julbordet. I själva verket är det nästan en smaksensation som fler borde prova. 

600 g Skuren grönkål
Skinkspad spätt med vatten till 1 liter*    
100 g / 1 dl Skinkflott eller smör**      
1 dl Vispgrädde  1 dl
3 krm Vitpeppar   
2 msk Sirap
1 ½ tsk Salt (prova dig fram, skinkspadet är salt)

Skär bort alla grova bitar av grönkålen så att bara blad återstår. Det skall vara 600 g blad (finns även att köpa färdigskuren). Koka i skinkspad tills kålen är mjuk (ca 20 min tills bara lite vätska finns kvar i botten). Rör om då och då. Man kan ha ett lock på i början så att kålen snabbt sjunker ihop.

Sila kålen. Hacka grönkålen grovt och stek på svag värme i smör ca 5 min (OBS ! bränner lätt).  Blanda ner grädde, vitpeppar, sirap och salt.

* Kan bytas ut mot 1 l vatten och en buljongtärning

** Själv använder jag köttbullsflott som blir över efter steket av köttbullar. Går utmärkt att spara i frys. myTaste.se

14 dec 2013

Comments powered by Disqus