Grönkål (Långkål)
Grönkål
Grönkål är en underskattad delikatess vid julbordet. I själva verket är det nästan en smaksensation som fler borde prova.
600 g Skuren grönkål
Skinkspad spätt med vatten till 1 liter*
100 g / 1 dl Skinkflott eller smör**
1 dl Vispgrädde 1 dl
3 krm Vitpeppar
2 msk Sirap
1 ½ tsk Salt (prova dig fram, skinkspadet är salt)
Skär bort alla grova bitar av grönkålen så att bara blad återstår. Det skall vara 600 g blad (finns även att köpa färdigskuren). Koka i skinkspad tills kålen är mjuk (ca 20 min tills bara lite vätska finns kvar i botten). Rör om då och då. Man kan ha ett lock på i början så att kålen snabbt sjunker ihop.
Sila kålen. Hacka grönkålen grovt och stek på svag värme i smör ca 5 min (OBS ! bränner lätt). Blanda ner grädde, vitpeppar, sirap och salt.
* Kan bytas ut mot 1 l vatten och en buljongtärning
** Själv använder jag köttbullsflott som blir över efter steket av köttbullar. Går utmärkt att spara i frys.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)