Gräddig senapssill

Senapssill gräddig
En lite mildare variant av senapssill som väl är den sort vi äter mest av. Creme fraiche gör såsen mjukare i smaken.

2 burkar inläggningssill

lag:
2 ½ dl vatten
½ dl ättika
3 dl socker

sås:
5 msk senap
4 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk grovmalen vitpeppar
½ tsk salt
1 dl creme fraiche
3 msk socker
1 tsk gurkmeja
1 msk finhackad purjolök
2 msk hackad dill
2 dl neutral olja (inte olivolja) 

Skölj sillen och skär i bitar

Blanda ingredienserna till lagen under värmning tills sockret löst sig. Låt svalna (går fort i kallt vattenbad under omrörning).

Lägg sillen i lagen och ställ kallt i tre dygn.

Häll av lagen från sillen och låt den rinna av.

Blanda allt till såsen utom oljan och creme fraiche så att sockret löser sig. Häll oljan i en fin stråle under vispning  i blandningen. Blanda ner creme fraiche. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl i tre dygn eller mer.

 

myTaste.se

21 Dec 2013