Glansig teriyakibiff på högrev
Glansig teriyakibiff på högrev
Det asiatiska köket är sprängfyllt med smaker och roligt att experimentera med. Den här rätten är först och främst inspirerad av japansk matlagning, med några infallsvinklar åt det kinesiska. Teriyaki innebär en kraftfull sötsalt smak av soya, ingefära, vitlök och sherry. I det här receptet har jag dessutom fänkålsfrön som gifter sig perfekt med ingefäran så att det nästan blir som en ny smak.
Till köttkok
1 kg högrev
7 dl vatten
2 msk arrowrot (eller Maizena) + 2 msk vatten
1 dl japansk soya (Kikkoman)
2 msk kinesisk soya (Mr Cheng mushrom soy)
1 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor, pressade
3 msk riven färsk ingefära
1 dl sherry
6 msk mörkt muscovadosocker eller brun farin
3 morötter, skurna i stavar/strimlor
olja till stekning och wokning, gärna jornötsolja
1 msk sesamfrön
2 tsk fänkålsfrön
Wok
6 vårlökar/salladslök (alternativt de finaste gröna delarna av purjolök)
250 g champinjoner, skivade
2-3 röd piri piri
Tillbehör
Ris eller glasnudlar (smaksatta med limejuice och färsk koriander)
Tillagning
Putsa högreven fri från hinnor och skär den i små centimetertunna skivor
Bryn högreven i olja i omgångar på högsta värme. Ta inte för mycket kött per omgång så att det kokar i stället för att brynas.
Lägg det brynta köttet i en kastrull med 5 dl vatten, tomatpuré, muscovadosocker, 1 dl japansk soya, 2 msk kinesisk soya och koka upp.
Skumma så länge nytt skum bildas (ca 5 minuter).
Sänk värmen och sjud långsamt under lock 1 timme.
Gör under tiden woken: skär wokgrönsakerna och svampen och woka i olja på högsta värme i ett stekjärn (gärna gjutjärn). Woka högst en minut.
Rosta sesamfröna i ett stekjärn utan fett på medelvärme, ca 5 minuter. Lägg upp dem på en tallrik när de är färdiga (annars kan de brännas vid). Man vet att de är färdiga när de fått lite färg och luktar gott.
När köttet sjudit en timme, tillsätt de skurna morötterna och sjud 15 minuter till under lock.
Mortla under tiden fänkålsfröna, skala och riv ingefäran och pressa vitlöken.
När köttet sjudit 1 timme och 15 minuter, tillsätt mortlade fänkålsfrön, riven ingefära, pressad vitlök och 1 dl sherry. Smaka av med japansk soya och sjud 10 minuter till.
Slamma upp arrowroten i 2 msk vatten och blanda med köttet. Sjud någon minut så att vätskan tjocknat lite.
Rör ner woken med köttet och smaka av med några stänk sherry.
Är grytan för kraftig i smaken kan man tillsätta lite vatten.
Lägg upp köttet på tallrikar och strö över rostade sesamfrön.
Servera med ris eller glasnudlar smaksatta med lime och färsk koriander
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)