Fisksoppa på hemgjord buljong
Fisksoppa på hemgjord buljong
För att få en riktigt god fisksoppa måste man göra egen buljong. Använd gärna fiskskrov från plattfisk eller torsk. Huvudet ger mest smak men alla delar utom gälar kan användas. Soppan får sin fina doft bl. a av kombinationen av buljong, vin, vitlök och smör. Tillsätt ev. tomatpuré efter smak.
Soppa:
½ liter fiskbuljong (se recept ovan)
600 g filéadTorsk och andra fiskar (piggvar t.ex) skurna i bitar
200 g räkor som skalats och ev. andra skaldjur (hummer, havskräfta, krabba)
100 g Morot, strimlad
100 g Palsternacka, strimlad
50 g Selleri, strimlad
1 ½ dl Vispgrädde
2 dl Vitt vin
¼ dl Sherry
4 Vitlöksklyftor, pressade
2 tsk Salt
75 g Smör
2 msk färskpressad Citron
1 dl grovhackad Persilja
2 msk Vetemjöl utrört i lite vatten
ev. tomatpuré
Lägg rotfrukterna i buljongen och koka på hög värme tills volymen är ca 1 liter. Rotfrukterna skall vara mjuka.
Frys hälften av buljongen till ett annat tillfälle.
Tillsätt grädde, vin, sherry, vitlök salt och ev. några msk tomatpuré. Låt sjuda i 15 min.
Tillsätt pressad citron, persilja, smör, vetemjölet som rörts ut i lite vatten. Smaka av med en skvätt vin och sherry.
Tillsätt fisk, skaldjur och musslor och koka upp. Låt sjuda ett par minuter tills fisken är genomvarm. Dekorera med persilja och musslor i sitt skal.
Servera med ett gott bröd.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)