Äkta dansk currysill
Äkta dansk currysill
Danskarna äter också mycket sillinläggningar och så har de sin alldeles egen specialitet; currysill. Den finns ibland i svenska affärer men i en typiskt försvenskad form dvs "mild" och inte med de klassiska ingredienserna gurka och äpple. Jag har rotat runt i äkta danska recept och utifrån dessa satt ihop mitt eget. Det här är för alla som gillar curry och en aning hetta. Passar utmärkt till alla sillbord. En bra sak med receptet är att det går att få färdig currysill på bara några timmar, eftersom man utgår från färdiginlagt sill. Och den som gillar när köket fylls av härliga dofter blir inte besviken.
200-300 g färdiginlagd och avrunnen sill (löksill t.ex) utan lökbitar och annat (spara spadet). Abbas minutsill funkar utmärkt.
3 msk neutral olja
4 tsk curry
5 msk majonäs
2 msk creme fraiche
1/2 grönt äpple, skalat och småtärnat
8 st cornichons, skurna i småbitar
1/2 tsk salt
2 msk sillspad
2 krm cayennepeppar
Värm oljan i en stekpanna och stek curryn och cayennepepparn någon minut på medelvärme. Bränn inte vid curryn.
Tillsätt tärnat äpple och stek någon minut till.
Låt svalna (går snabbast i vattenbad).
Rör ihop sill, sillspad, salt, majonäs, creme fraiche, curryäpple och cornichons. För över till en burk.
Låt stå några timmar i kylen. Håller gott och väl 2 veckor.
Servera med hårdkokta ägg, dillkvistar och lökringar.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)