Chili con carne med habanero och lakrits

Chili con carne med habanero och lakrits
Det finns hur många recept på chili som helst. Här är mitt recept som jag är mycket nöjd med. Det är lite av mitt signum att försöka åstadkomma komplexa och samtidigt balanserade smaker så det gäller att ha en välmatad kryddhylla för att få till den här grytan. Här finns många "mörka" och mustiga smaker som t.ex lakrits, soya, anchochili (som inte är stark) och rött vin. Vad jag särskilt gillar är hur lakrits och stjärnanis gifter sig och balanseras mot den friska tomaten. Här finns också en försonande sötma från bl.a lakrits och muscovadosocker. Habaneron ger en distinkt hetta så var försiktig med den om du föredrar mindre stark mat. Bli inte förskräckt när du smakar av grytan och finner att den är jättestark. Hettan lägger sig efterhand och om grytan får stå några timmar innan serveringen kan man eventuellt börja fundera på att ha mer styrka (macho style..). Ofta har man bönor i chili men här har jag följt den andra skolan som säger att chili fördärvas av bönor. Jag tycker båda varianterna är goda men tror att de fina smakerna i detta receptet skulle maskeras av bönor.

Spara recept (pdf)

1 kg högrev (ca 1 cm breda strimlor)
8 dl vatten
1 halv flaska rött vin (Malbec är utmärkt)
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor, pressade
1 gul lök, hackad
3 lagerblad
2 morötter, skurna i slantar 
4 selleristjälkar, skurna i slantar
2 msk ancho chili (t.ex. Santa Maria) eller chilipulver
500 g krossade tomater
1-2 habanerochili, halverade
1 tsk kumminfrön
2 stjärnanis
1 tsk svartpeppar, nymalen
2 tsk salt
2 tsk muscovadosocker eller brun farin
2 tsk rålakrits (finns i klassiga godisaffärer)
3 msk Worchestershiresås
3 msk japansk soya (Kikkoman). Inte kinesisk soya!, som är alldeles för kraftig
2 paprikor, grön, skurna i bitar.
1 burk plommontomater, skurna i mindre bitar (kan även hackas sönder i grytan)

Putsa köttet och skär det i ca 1 cm strimlor

Bryn köttet på högsta värme i olja.

Lägg köttet i en kastrull. Slå på vattnet, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser utom paprika och plommontomater och låt sjuda långsamt under lock i 2 timmar.

Tillsätt paprika och plommontomater och koka 1 timme till (eller mer). Köttet skall gå lätt att slita isär mellan två gafflar.

Smaka eventuellt av med några nypor muscovadosocker, rålakrits och salt.

Servera med ris, gärna blandat med vildris.  

 

 

 

 

myTaste.se

8 mar 2014

Comments powered by Disqus