Chicken Curry (currykyckling) på indiskt vis.
Chicken curry
Curryhöns och currykyckling har vi länge ätit i en försvenskad gräddig variant. Mycket gott men det här receptet handlar om currykyckling så som man gör den i Indien. Den är vanligen inte gräddig utan har en mycket kraftig och kryddig buljong som bas. Den är också mycket het av chili. Det här receptet bjuder på en doftande gryta med distinkt hetta och kryddning av en förstärkt curry. Vill man inte ha den så stark kan man förstås dra ner på chilin. Alternativt kan chilifantasten öka hettan så mycket som önskas med fler chilifrukter.
4 personer
1 kg kycklinglårfilé (bröst fungerar också men blir torrare)
1 gul lök, grovhackad
1/2 purjolök, den gröna sidan, grovskuren
1 stjälk stjälkselleri, skuren i centimeterstora bitar
2 medelstora morötter, skuren i centimeterstora bitar
4 röda färska piri piri eller thaichili, skuren i ringar
8 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk curry
2 krm kanel
2 krm kryddnejlika, malen
2 krm spiskummin
1 tsk muskotnöt, riven
1 tsk svartpeppar, nymalen
2 stjärnanis
1 msk brun farin
1 bit färsk ingefära, stor som en golfboll, riven
1 dl gula russin
15 cocktailtomater, hela
1 citron, pressad
4 tsk salt
1/2 liter vatten
3 x 1 msk vegetabilisk olja (inte olivolja)
Skär/hacka lök, purjolök, vitlök, morötter, piri piri och selleri. Vitlöksklyftorna pressas först hårt med knivbladet innan de finhackas.
Riv ingefäran och lägg i en liten skål. Ta med ev saft som rinner av.
Gör en kryddblandning av curry, kanel, kryddnejlika, spiskummin, svartpeppar, muskotnöt och hel stjärnanis.
Fräs försiktigt lök, russin och vitlök tillsammans på halv värme ett par minuter i 1 msk olja.
Tillsätt kryddblandningen till lök, russin -vitlöksblandningen och fräs någon minut till. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.
Fräs selleri och morötter i samma panna som kryddblandningen frästes i plus 1 msk olja på hög värme 3-4 minuter tills morötterna börjar ta lite färg.
Bryn kycklingen i 1 msk olja och saltet som fördelas jämnt över köttet. 1 kg kycklinglår behöver stekas i två stekjärn eller två omgångar. Bryn till fin färg 6-8 minuter.
Lägg kycklingen i en kastrull och tillsätt den frästa kryddblandningen.
Tillsätt morötter-selleriblandningen, piri piri, farinsocker och riven ingefära.
Häll en halv liter vatten i stekpannan, rör om och häll över kycklingen.
Koka upp och sjud sedan försiktigt 15 minuter.
Tillsätt tomaterna och sjud ca 5 minuter till.
Tillsätt purjolöken och sjud en minut till.
Smaka av med salt.
Servera med ris, gärna basmatiris.
Andra inlägg
- Glacerad lammstek med parmesanpotatis och skysås
- Rimmade och glacerade tjocka revben
- Chimichurri
- Gratinerad hummer
- Stollen - Tysk fruktkaka till jul
- Janssons frestelse special
- Rostat lammlägg med tzatziki och grekisk sallad
- Västerbottenostpaj med smörstekta kantareller
- Bourbonsås till hamburgare och barbeque
- Långkokt och grillad fläskkarré i het mexikansk stil (som pulled pork)